LTO Nederland gelinkt aan Statiegeldalliantie

LTO Nederland heeft zich afgelopen week gelinkt aan de Statiegeldalliantie. “Op het eerste oog misschien branchevreemd, maar voor het welzijn van onze dieren is terugdringen van zwerfvuil een goede actie”, zegt LTO-bestuurder Jeanette van de Ven.

Jaarlijks gaan er in Nederland 1,5 miljard PET-flessen en 1,8 miljard blikjes als drankverpakking over de toonbank. Hiervan belandt een aanzienlijk deel naast de vuilnisbak, in de berm en op het land van boeren. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.  “Zwerfvuil treft vooral voor de dieren die buiten grazen. Als de resten van blikjes en scherpe stukken plastic in maag en darmen terecht komen of het hart beschadigen, dan betekent dat dierenleed en een kostenpost voor de boer; ziek dier, lagere productie, veearts”, onderstreept Van de Ven. “Daarom hebben we sympathie voor de campagne van de Statiegeldalliantie. Ons doel is simpel: minder zwerfafval op boerenland.”

Dierenleed
Uit onderzoek van de Statiegeldalliantie blijkt dat meer dan drie op de vier Nederlanders stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen. De totale kosten van het zwerfvuilbeleid in Nederland liggen op circa 250 miljoen euro per jaar (15,10 euro jaarlijks per inwoner). Deze kosten worden voor 90 procent door lokale besturen gemaakt. www.statiegeldalliantie.org

02 maart 2018

BRON:
LTO Nederland
Naar boven