Scheefheid in btw-regelgeving kuddesystemen

Ondernemers die huisvesting van paarden in kuddesystemen aanbieden worden onnodig hoog belast in de btw, stelt voorzitter LTO Paardenhouderij Ralph van Venrooij. Kuddesystemen bieden paarden een natuurlijke manier van huisvesting, maar de belastingdienst kan niet uit de voeten met deze stalvorm. Afgelopen woensdag bracht VVD-kamerlid Helma Lodders een werkbezoek aan Stal de Paltzerhoeve in Soestduinen om de situatie te bekijken.

Ondernemers Denise en Guido Bijker kunnen niet anders. Zij gaan hun Paddock Paradise ombouwen naar reguliere stallen. de reden is omdat ze volgens de belastingdienst geen onroerend goed verhuren aan paardeneigenaren en vallen zij onder de hoge btw-tariefstelling binnen de categorie van Transport & Logistiek. En dat terwijl reguliere pensionstallen de stalling van het paard tegen het lage btw-tarief mogen aanbieden. “Oneerlijke concurrentie”, zegt van Venrooij. “Als consument snap je dit verschil in btw-heffing niet.”

Kuddesystemen als Paddock Paradise en Hit-active zijn in opkomst in Nederland. Vooral de recreatieve ruiter heeft interesse in deze vorm van huisvesting waarbij paarden 24 uur buiten staan en vrij kunnen bewegen. “Welzijnsproof en toch zwaarder belast, dat geven reden tot vragen”, stelt Lodders. “Het werkt niet bevorderend als we deze stalvormen meer in Nederland willen gaan zien, maar hoger blijven belasten.”

 

12 juli 2018

BRON:
LTO Nederland
Naar boven