Emocratie is de nieuwe werkelijkheid

Af en toe krijg ik de indruk dat we leven in een emocratie. U leest het goed! De ‘d’ is bewust weggelaten. Er hoeft maar iéts te gebeuren en we kunnen dagenlang ‘genieten’ van de meest ongelooflijke emotionele discussies. Gemakshalve ga ik ervan uit dat u zelf de onderwerpen kunt benoemen…

Een emocratie is een samenleving waarin emotie vaak belangrijker is dan het gezond boerenverstand. Dus niet de feiten. Tja, in de Verenigde Staten hebben ze inmiddels bedacht dat er ook alternatieve feiten zijn. Ik zal me niet wagen daar een waardeoordeel over te geven.

Wat ik wel durf te stellen is dat de land- en tuinbouw vaak onderwerp is van negatieve discussies. Als belangenbehartigers proberen wij dit keer op keer met feiten te benoemen. Maar leugens blijven leugens.

We moeten vooral ons eigen ijzersterke verhaal blijven uitdragen. Dat doen we al, maar we kunnen ook eens nadenken hoe het wellicht beter kan. Iemand anders zou ons verhaal bijvoorbeeld kunnen overbrengen. Denk aan de actie door enkele boerinnen naar aanleiding van de koe/kalfdiscussie. Dat was emotie die begrepen werd door burgers én de politiek.

De emocratie is de nieuwe werkelijkheid, en daar moeten we rekening mee houden. Een andere werkelijkheid is ook dat mensen altijd honger krijgen en dus blijven eten. Dat verandert niet. Ons verhaal over eerlijk, lekker en gezond voedsel is dus een duurzaam verhaal. Mensen over de hele wereld waarderen dit. Dat zien we terug aan de fantastische exportcijfers van het afgelopen jaar. Echte feiten en cijfers.

Léon Faassen
Federatiebestuur LTO Nederland

04 februari 2017

BRON:
Léon Faassen
Naar boven