Zwoegervrij

Het programma "Onze boerderij" van Yvonne Jaspers geeft bij mij stof tot nadenken. Zij volgt een aantal boeren uit eerdere programma's van haar. Van de week in de wandelgangen heb ik verschillende collega's gesproken en daaruit blijkt, dat ik niet de enige ben, die op het puntje van mijn stoel zit. Ook merk ik, dat er verschillende visies zijn op de grote beslissingen, die boeren nemen.

Samen met boer Jan heeft Yvon Jaspers in de uitzending van vorige week laten zien wat het betekent om zwoegervrij op te fokken. Gister kwam dat terug in de uitzending, toen het ging over alle regels, die gelden voor de landbouw. "Is al het gedoe het nog wel waard om boer te zijn?" Het antwoord blijft, ook bij mij, volmondig Ja! 

Open dag
Al moet ik eerlijk bekennen, dat ik deze week ook droevig was, toen ik de officiële brief van de GD kreeg, dat ik mijn zwoegervrij status definitief kwijt was. Natuurlijk baal ik daarvan en aan de andere kant is het ook voor mij een bewuste keuze. Vorig voorjaar had ik een ooi met lammeren uitgeleend aan een collega. Ze hadden open dag en dat ooi met lammetjes paste er goed bij. Ik had zelf beter moeten checken, maar daags nadat de dieren terug waren, lag de brief van de GD op de mat dat ze niet zwoegervrij waren. 

Ik sloeg mezelf voor de kop, maar dat helpt niet. Waar ik verder tegen aan liep, was dat het veel geld zou kosten om de status weer terug te krijgen. Dat komt, omdat zo'n van zo'n 70% van de dieren 2 keer bloed getapt moet worden. Navraag leert, dat het in de geitenhouderij gebeurt op basis van melkmonsters. Dat is veel goedkoper. Dat kan in de schapenhouderij ook, maar is dan toch ook niet eenvoudig en dan je krijgt ook geen certificaat.

Kosten
Zwoegervrij zijn levert 30% meer productie op in groei van de lammeren en de melkproductie. Maar omdat wij de schapen voor de wol hebben en geen dieren verkopen voor de fokkerij, is dat voor ons geen manier om de kosten van de controle terug te verdienen. Boer Jan gaat voor melkproductie en dan is zwoegervrij zijn een belangrijke productiefactor. Voor ons dus niet. En toch, als het simpeler zou kunnen, dan zou ook ik weer graag zwoegervrij willen zijn.

 

28 mei 2018

BRON:
Saskia Duives-Cahuzak
Naar boven