Afscheid van onze Sjra

LLTB-erevoorzitter en oud-senator Gérard Mertens is afgelopen maandag rustig ingeslapen. Hij mocht maar liefst 100 jaar oud worden. Zeker in combinatie met een goede gezondheid is dat fantastisch.

Als je zijn memoires leest, is het moeilijk te bevatten wat een mens in één leven bereikt kan hebben. Bijna een kwart van het bestaan van de LLTB was de heer Mertens voorzitter van onze Limburgse belangenvereniging. Onlangs mocht ik persoonlijk afscheid nemen. Zijn eerste vraag was: ‘Hoe gaat het met de LLTB’? Deze vraag stelde hij altijd. Zijn trouwe verbondenheid aan de LLTB bleef tot het einde. Maar liefst 100 jaar en nog steeds helder van geest, scherp op de inhoud en betrokken. Ik zal die laatste ontmoeting nooit vergeten.

De heer Mertens was altijd op de hoogte van de actualiteiten en had hier ook een mening over. Hij gaf mij gevraagd en ongevraagd adviezen. Ik heb het altijd als een voorrecht ervaren om hem van zo dichtbij mee te mogen maken.

De LLTB is trots dat onze Sjra zo belangrijk is geweest voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Zijn invloed was enorm. Hij is meermaals gevraagd minister van Landbouw te worden. Zelf bleef hij liever in de luwte werken, achter de schermen. Misschien is hij wel de uitvinder van het poldermodel. Wie anders zou het ooit voor elkaar hebben gekregen de coöperatieve Raffeisenbank en de Boerenleenbank te laten fuseren tot de Rabobank.

Eén ding is duidelijk. Gérard Mertens is de meest invloedrijke minister van Landbouw die we nooit hebben gehad. Sjra, bedankt voor alles.

Léon Faassen
Bestuurslid LTO Nederland

17 november 2018

BRON:
Léon Faassen
Naar boven