Gesloten kaarten

Op het moment van schrijven hangen de helikopters in de lucht en rijden de colonnes van dikke Mercedessen, Audi’s en andere dure diplomatenauto’s af en aan in de Europese wijk in Brussel. Het politieke spel rondom de verdeling van Europese topbanen is begonnen.
De meest felbegeerde baan, voorzitter van de Europese Commissie, heeft topprioriteit. Wordt het onze landgenoot Frans Timmermans, de Duitser Manfred Weber, de Fransman en brexitonderhandelaar Michel Barnier, de Deense Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager, de Française en directeur van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde of wordt er een ‘vreemd’ konijn uit de hoge hoed getoverd?
De strijd om de macht is niet alleen een strijd tussen regeringsleiders (de Europese Raad), maar ook een strijd tussen de Europese Raad en het Europees Parlement. Het Europees Parlement wil namelijk dat de Commissievoorzitter iemand wordt die ook verkiesbaar was tijdens de Europese verkiezingen, een ‘Spitzenkandidaat’. De regeringsleiders willen zich hier niet aan committeren. Het is een spel met veel gesloten kaarten.
Ondertussen wordt er in het Europees Parlement ook volop onderhandeld over de nieuwe samenstelling van commissies, de verdeling van dossiers en andere belangrijke posities. Het doet me deugd om te zien dat er een goede Nederlandse vertegenwoordiging richting Brussel zal gaan om de belangen van de land- en tuinbouw te verdedigen.
Dat zullen we nodig hebben, want de kaarten binnen het Europese politieke landschap zijn flink opgeschud. De traditionele partijen hebben geen meerderheid meer en de groene partijen hebben flinke winst geboekt.
Daarnaast staan maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, biodiversiteit en milieu nog hoger op de agenda. Onderwerpen die belangrijk zijn en waar de agrarische sector niet omheen kan. Deze thema’s zullen een grote rol spelen bij de hervorming van het toekomstige landbouwbeleid (GLB). De vraag is in welke mate dit een stempel drukt. Zullen er met het oog op de bovenstaande constateringen nog hogere eisen worden verbonden aan het landbouwbeleid?
We mogen ambitieus zijn, maar het beleid moet ook toegankelijk en praktisch toepasbaar zijn voor de boer, anders streven we ons doel voorbij. Ik hoop dat beleidsmakers objectieve besluiten kunnen nemen en zich beheersen in wat reëel en haalbaar is.

08 juni 2019

BRON:
Tsjerk Terpstra
Naar boven