Vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders is gereed

De vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij is vanaf woensdag 24 oktober beschikbaar. Zoogkoeienhouders kunnen tot 6 november hun fosfaatrechten inleveren en zich daarvoor melden bij RVO.nl. Het aanmeldformulier hiervoor is vanaf vandaag beschikbaar.

Dinsdag 23 oktober is de vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij gepubliceerd. Deelname aan de vrijstellingsregeling is vrijwillig. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, de belangrijkste is het inleveren van de fosfaatrechten. Vleesveehouders die hun fosfaatrechten inleveren, kunnen daarna alle vleesvee- en zoogkoeien houden zonder over fosfaatrechten te hoeven beschikken. Voor vleesveehouders die niet deelnemen aan de vrijstellingsregeling, blijven vallen onder het fosfaatrechtenstelsel. Dat betekent dat alle regels uit het fosfaatrechtenstelsel van toepassing blijven.  

Vanaf vandaag (woensdag 24-10) tot 6 november kunnen zoogkoeienhouders die fosfaatrechten hebben gekregen en gebruik willen maken van de vrijstellingsregeling zich melden bij RVO.nl
Er geldt een registratietermijn van 8 weken, wat dus betekent dat voor 6 november een melding moeten worden gedaan. Meldingen die na deze datum worden ingediend, worden nog wel door RVO.nl in behandeling genomen, maar er is dan geen garantie dat deze voor 31 december is verwerkt.
Zoogkoeienhouders die geen fosfaatrechten hebben gekregen en daarom dus ook geen afstand kunnen doen van deze rechten, maar wel willen meedoen aan de vrijstellingsregeling, hebben tot 1 december 2018 de tijd om deelname voor het jaar 2018 kenbaar te maken.
De vakgroep LTO Vleesveehouderij heeft hard gewerkt aan een oplossing voor vleesveehouders die door het fosfaatrechtenstelsel onbedoeld in de problemen kwamen. Met de invoering van de vrijstellingsregeling is volgens voorzitter Wouter Hartendorf een doorbraak bereikt. “Ik roep alle leden-vleesveehouders op goed na te denken over deze vrijstellingsregeling, wat het kan betekenen voor je bedrijf en zo nodig snel actie te ondernemen. Het is voor de toekomst van de zoogdierhouderij een hele belangrijke regeling. Het betekent ook dat koeien met kalfjes buiten in de wei en in natuurgebieden kunnen blijven lopen. Dit is belangrijk voor het imago van de hele rundveehouderij."
Voor LTO Nederland houdt het werk hier niet op. Hartendorf: "Met LNV en RVO.nl zijn we in overleg over nog tal van praktische vragen over het fosfaatrechtenstelsel. Binnenkort verwacht ik hierover meer informatie, via ons of via RVO.nl."

24 oktober 2018

BRON:
Naar boven