Tulpenboom Boom van het Jaar 2019

De Tulpenboom of Liriodendron tulpifera is overtuigend winnaar geworden van de verkiezing Boom van het Jaar 2019. Dit is bekend gemaakt op de kennisdag van LTO Bomen en Vaste Planten in Ede. De afgelopen 20 jaar heeft de boomkwekerijsector een boom van het jaar benoemd. De laatste 8 jaar organiseert de LTO Cultuurgroep Laanbomen dit samen met de bladen De Boomkwekerij en Tuin en Landschap.

Voor 2019 is het thema : “Schaduwgevende Bomen”. Omdat de zomers warmer worden en er in de steden steeds meer behoefte is aan ruimte voor afkoeling en schaduw leek het de Cultuurgroep goed dit thema voor 2019 vast te stellen. De kandidaat bomen moeten gezond groeien, in een groot deel van Europa toepasbaar zijn, en voldoende beschikbaar.

Er zijn ongeveer 30 bomen voorgedragen, waaruit de jury onder leiding van Helma van der Louw, voorzitter van de KVBC, drie bomen genomineerd heeft. Naast de Tulpenboom, de Japans Kaukasische Els of Alnus speathii Spaeth en de Trompetboom of Catalpa bignonoides.

De lezers van de bladen en de leden konden stemmen op een poll van de vakbladen.
De Tulpenboom kreeg 60%, de Els 24% en de Trompetboom 16%.

Van de winnaar en de genomineerden zal een poster gemaakt worden, die in het voorjaar uit gaat komen en via de vakbladen verspreid gaat worden.

Toelichting op de bomen:

  1. Alnus xspaethii ( Kaukasiche of Japanse Els) 
    De Japanse Kaukasische els is in 1908 ontdekt door Ludwig Späth in het Arboretum Späth te Berlijn en is een kruising tussen A. japonica en A. subcordata. Deze els heeft glimmende, langwerpig tot eironde donkergroene bladeren met een gezaagde rand.
  2. Catalpa bignonoides (Tompetboom)
    De groene trompetboom (Catalpa bignonioides) is een plant uit de trompetboomfamilie (Bignoniaceae). Het is een boom die 12-15 m (soms zelfs tot 20 m) hoog wordt. De boom heeft een brede kroon en een korte stam. De schors is dun, grijsbruin en barst in kleine vlakjes. 
  3. Liriodendron tulpifera (Tulpenboom)
    De gewone tulpenboom is afkomstig van Noord-Amerika en is genoemd naar de tulpvormige groenig-oranje bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen. De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot 30 meter hoogte kan reiken. De bloemen zijn heel bijzonder en lijken wat op tulpen, vandaar ook de naamgeving. Vele mensen denken bij tulpenboom dat het om een Magnolia gaat, maar de Nederlandse naam voor Magnolia is echter 'beverboom'. De Liriodendron behoort wel tot de familie van de 'Magnoliaceae' waar dus ook de Magnolia's onder vallen

_________ _________ _________ _________ _________

Voor verdere inlichtingen:
Jan van Leeuwen, voorzitter LTO Cultuurgroep Laanbomen
06 - 2453 4232
janvanleeuwen54@gmail.com

20 december 2018

BRON:
Jan van Leeuwen
Naar boven