Adrie Bossers herhaalt oproep akkerbouwers

Akkerbouw bestuurder Adrie Bossers herhaalt zijn oproep richting aardappeltelers om een brief of e-mail te sturen aan de eigen afnemer. “Meldt dat de opbrengst veel lager is dan in het contract is afgesproken en dat ook de kostprijs hoger is dan normaal. Doe dat voor de oogst begint”, aldus Bossers.

Volgens Bossers is het van belang om de afnemer over de situatie te informeren. “Telers moeten de industrie zo goed mogelijk helpen om aan hun afzetverplichtingen te kunnen voldoen. Het kan daarom nuttig zijn om samen opnieuw te kijken naar de clausules in het contract. Ik denk dat veel telers in de problemen komen in verband met de contractafspraken die zij hebben gemaakt. Doe daarom beroep op de overmachtsclausule in de contracten van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi). Dat kan verlichting brengen.”

Matig jaar: 30%-40% minder oogst

Bossers spreekt van een zeer matig aardappeljaar. “Telers die contractafspraken hebben van bijvoorbeeld 35 ton aardappelen per hectare halen dat lang niet in alle gevallen. Misschien dat een klein deel van de telers op klei met enkele tonnen per hectare kan profiteren van de hoge prijs van aardappelen. Zelfs bij beregende percelen is het dit jaar een hele toer om vrije aardappelen te krijgen.”
De telers zijn verontrust. “Ze hebben tot zeven à acht keer beregend en daardoor te maken met hoge kosten. Door de hitte sterft het gewas vervroegd af en zijn de opbrengsten naar verwachting 30 tot 40 procent lager dan gemiddeld. Het is met name door de combinatie van droogte en temperaturen van boven de 30 graden dat de opbrengsten dit seizoen minder zijn”, besluit Bossers.
 

 

13 september 2018

BRON:
Naar boven