Wat een weekend! #DOESNORMAAL

We zijn boer en we zijn het zat!! Dit kwam tot uiting afgelopen zondag in de actie #doesnormaal.
een pleidooi voor respect naar elkaar. Wat wij ook geweldig vonden, was de enorme energie en solidariteit die loskwam bij boeren. Intensief, extensief, grondgebonden of biologisch. Het maakt niets uit: we zijn boer en we zijn het zat.
Waar is LTO?
De vraag die u ons vaak stelt, ook naar aanleiding van deze actie: waar is LTO? Voor velen zijn wij de stereotype bestuurdersorganisatie. Inhoudelijk uitblinken in de materie, al polderend naar resultaat. Wij verzekeren u, dat is zo. Daarnaast nemen wij aan de achterkant ook een nadrukkelijke rol in.
Als LTO-organisatie hebben we aan de achterkant van deze actie meegedacht, ons netwerk ter beschikking gesteld,financieel ondersteund, communicatiemedewerkers ingezet en met verschillende bestuurders meegeschreven en meegedaan.
Die rol is onzichtbaar, lastig en stelt ons vaak voor een dilemma. Dat klinkt raar hé? Je wilt toch juist zichtbaar zijn?
Niet zichtbaar willen zijn
We willen niet altijd zichtbaar zijn. In sommige situaties is dat zelfs beter. We kunnen als LTO de druk aan de andere kant van de tafel opvoeren met stille diplomatie. Daar waar anderen herrie maken. Dat helpt ons bestuurlijk in een betere positie. De publieke opinie wordt tegenwoordig gedomineerd door reuring en emotie. Denk aan onderwerpen zoals glyfosaat, biodiversiteit en kalf bij de koe.

DiscussieFoto doesnormaal.jpg op basis van emotie is moeilijk te sturen als organisatie, je kan met feiten komen, maar hier is vaak geen gehoor voor. Bovendien wil de media emotie zien en graag een boer spreken voor het persoonlijke verhaal. Daarom zetten wij als organisatie juist boeren voor de camera en in de krant om hun verhaal te doen. Daarbij is het belangrijk dat het verhaal van de boer aansluit op inhoudelijke lijn van LTO.
De praktijk is echter weerbarstig. Wij maken daarom als LTO soms de afweging om de discussie op basis van emoties niet op te zoeken. Acties als #doesnormaal en #laarzenactie helpen ons dan om de discussie achter de schermen kracht bij zetten.

Dilemma
Als bestuurders maken we elke dag de afweging tussen actie of reactie. Waar zetten we onze energie op in en wat levert dit op? Het is dan soms lastig om rustig te blijven en niet in de verdediging te schieten. Maar als we de publieke opinie positief willen beïnvloeden, dan is actie niet altijd het meest effectief. Een deel van het touw geven we daarmee uit handen.
Daarnaast willen we u als lid graag toelichten waarom we welke keuzes maken. Het balanceren tussen deze twee uitersten is bijzonder lastig. Niet alleen voor ons als bestuurder, maar ook voor de medewerkers van LTO die zich met hart en ziel voor u inzetten.
Net even anders doen
Een actie als deze verdient daarom onze steun. Energie komt samen, boeren willen zich laten horen, zij verdienen deze morele ondersteuning van elkaar en de samenleving. En dit kan niet wachten. Dit gaan we met elkaar doen! Gewoon omdat we erin geloven en we trots zijn op onze boeren!
Mede namens de andere bestuursleden en medewerkers die actief waren achter de schermen,
Wilco Brouwer De Koning, LTO Nederland
Wessel van Olst, LTO Noord regio Oost
Nieuwsgierig naar de media-aandacht? Hieronder een greep uit de berichtgeving:
De Telegraaf
Algemeen Dagblad
NOS
RTV Oost
RTV Drenthe

Lees
hier de reactie van LTO-voorzitter Marc Calon en de inzet van LTO tegen de dierenactivisten.

21 mei 2019

BRON:
LTO Nederland
Naar boven