Brexit-deadline naar 31 oktober

“Het is makkelijker om in Europa tot een besluit te komen, dan in het Britse Lagerhuis”. Dat zei Donald Tusk na een crisisberaad van Europese leiders dat vannacht eindigde in een compromis. Brexit wordt opgeschoven, niet naar 30 juni, niet naar eind 2019, maar naar 31 oktober 2019. De meeste EU-lidstaten wilden wel een langer uitstel, maar Frankrijk lag dwars. Als het Verenigd Koninkrijk eenmaal weet wat het het, kan brexit sneller plaatsvinden, vandaar de term ‘flextension’
Wat is er besloten?
Belangrijkste: er is morgen (12 april) geen “no deal-brexit”. De handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) kan voorlopig ongehinderd door gaan. Er valt niet plotseling een gat in de EU-begroting.

Verder:

 • De volgende deadline is dus 31 oktober. Als het Terugtrekkingsverdrag dan nog steeds niet door het Britse Lagerhuis is geaccepteerd, zou een no-deal (een brexit zonder afspraken) nog steeds kunnen. Maar we hebben de afgelopen dagen gezien dat niemand dat wil.
 • Er zijn voorwaarden. De belangrijkste: het VK moet Europese verkiezingen organiseren (23-26 mei). Zo niet, dan is het VK op 1 juni geen EU-lid meer.
 • Op de reguliere Europese Raad van 20-21 juni komt brexit weer op de agenda en zal de voortgang besproken worden.
 • Er is afgesproken dat het VK zich constructief opstelt bij de vaststelling van het EU-budget 2021-2027 (belangrijk voor het landbouwbeleid) en handelsakkoorden (“sincere cooperation”). Dit is een eis van de Franse president Macron, die zo graag aan zijn Europese renaissance wil beginnen en daar de Britten als obstakel ziet. Een harde lijn jegens de Britten helpt hem thuis. Dit was al zo in de jaren zestig. Maar laat er geen misverstand over bestaan: het VK is vooralsnog lid van de Europese Unie en één van de grote landen. En vaak zitten het VK en Nederland in hetzelfde kamp als het op stemmingen aankomt.
 • Als de Conservatieven en Labour er in het Britse Lagerhuis er sneller uitkomen, kan het VK eerder vertrekken. Theresa May blijft zeggen dat dat vóór 30 juni kan zijn.

Wie zijn de winnaars?

 • Ondernemers, zoals onze boeren en tuinders. Zij kunnen In ieder geval even op adem komen: de handel tussen de EU en het VK kan verder. Voorlopig geen extra bureaucratie en files, geen douaneheffingen, geen extra inspecties op land- en tuinbouwproducten. 
 • Er valt geen gat in de Europese begroting door een ‘no deal-brexit’ en dus geen plotseling gat in het budget van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).
 • De remainers in het VK. De tijd werkt in hun voordeel. Het is namelijk bekend dat de EU relatief veel steun heeft onder de jongeren. De invloed van deze groep groeit door. Donald Tusk wilde daarom ook graag een langer uitstel.
 • Politici met een uitgesproken mening tegen of vóór Europa. De Britten mogen in mei gaan stemmen over Europa. Dit kan er toe leiden tot een gepolariseerd debat over de plaats van het VK, en andere lidstaten, in Europa. Maar ook een beter geïnformeerde stemmen over wat Europa voor ons betekent.
 • Het Britse publiek, dat het wel een beetje gehad heeft met brexit, kan ook even relaxen. Iets minder verhit debat. Even afkoelen.
 • De sociaaldemocraten in het Europees Parlement. Het Europees Parlement blijft nu namelijk bestaan uit 751 leden, waarvan 73 uit het Verenigd Koninkrijk. Die 73 zullen worden vooral verdeeld worden over Labour, Conservatieven en Nigel Farage (UKIP). De Britse conservatieven zijn geen lid van de Europese christendemocraten (EPP, de grootste fractie, o.a. het CDA), maar Labour doet wel mee met de Europese sociaaldemocraten (S&D, de tweede fractie, o.a. de PvdA). Je mag nu dus verwachten dat het verschil tussen die twee fracties kleiner zal zijn. In ieder geval de eerste weken tot maximaal vier maanden na de verkiezingen. Als brexit niet weer opnieuw wordt uitgesteld….

Verliezers zijn er ook

 • De hardcore brexiteers in het VK. Drie jaar na het referendum in het VK is er nog steeds geen brexit,
 • Theresa May. De vraag is of ze er op 31 oktober nog steeds zit. Er zijn in mei lokale en Europese verkiezingen en de conservatieven kunnen fors verliezen.
 • Zij die verder willen met Europa. Andere onderwerpen zoals onze positie in de wereld, samenwerking met andere landen, handelsbeleid en innovatie worden iedere keer van agenda’s verdrongen door de brexit. Al zal dat de komende weken/maanden iets minder het geval zijn.
 • Bedrijven en overheden die de afgelopen jaren veel kosten hebben gemaakt om zich voor te bereiden op een harde brexit op 29 maart/12 april. Nu is brexit zeker niet van tafel en het is niet allemaal weggegooid geld, maar het blijft onzeker hoe dit proces verder gaat. En onzekerheid kost vertrouwen en geld. Uiteindelijk is het slecht voor de economie.
 • De democratie. Waarom Europese verkiezingen houden in het VK als de nieuwe parlementariërs mogelijk maar vier maanden zitten?
 • De aanhangers van referenda. De ervaring met brexit laat zien dat het link is om met ja/nee te stemmen over complexe onderwerpen, waar je het altijd draait om compromissen.
 • De EU-lidstaten die dachten dat ze er zetels bij zouden krijgen in het Europese Parlement. Nederland zou bijvoorbeeld van 26 naar 29 zetels gaan. Nu zullen drie gekozen Nederlandse Europarlementariërs in de wachtkamer plaats moeten nemen totdat het VK vertrekt.
De bal ligt weer bij de Britten
Theresa May en Jeremy Corbyn moeten hun gesprekken over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU voortzetten. Zij moeten tot een compromis komen, waardoor er wijzigingen kunnen komen in het politieke verklaring tussen EU en VK over hun toekomstige relatie. Het gaat hier vooral over deelname van het VK aan de Europese douane-unie en de interne markt. De hardcore brexiteers willen dit niet en een dergelijk compromis zou de Conservatieve Partij kunnen opsplitsen.
Als er eenmaal wel een akkoord is over de toekomstige relatie met Europa, dan kan het Britse Lagerhuis vóór het Terugtrekkingsverdrag stemmen. Dan zou brexit een feit zijn. Volgende deadline: 31 oktober.
Kunnen Corbyn en May er uit komen? Wie komt met een compromis? In Brussel zijn er veel die zeggen: we geloven het pas als het zwart-op-wit staat.
Het VK houdt het recht om de brexit eenzijdig af te lasten. Met andere woorden: de artikel 50-procedure in te trekken. Dit is waar de Britse remainers, die campagne voeren voor een tweede referendum, op koersen. De tijd is aan hun zijde, geduld hebben werkt.
Klaas Johan Osinga

11 april 2019

BRON:
Klaas Johan Osinga

Nieuws

Brexit-deadline naar 31 oktober

donderdag 11 april 2019 – “Het is makkelijker om in Europa tot een besluit te komen, dan in het Britse Lagerhuis”. Dat zei Donald Tusk na een crisisberaad van Europese leiders dat ...

Uitstel voor brexit onderweg...

woensdag 10 april 2019 – Het lijkt er op dat het Verenigd Koninkrijk (VK) nog wat langer lid van de Europese Unie blijft. Theresa May was gisteren op bliksembezoek bij Merkel en ...

Brexit forever?

vrijdag 5 april 2019 – Theresa May gaat kennelijk nog steeds voor haar partijbelangen (Conservatieven) en niet voor duidelijkheid voor ondernemers. Ze vraagt nu om uitstel van de ...

May wil meer tijd en een zachtere brexit

woensdag 3 april 2019 – Theresa May geeft het eindelijk op: met haar eigen Conservatieve partij komt ze niet uit de malaise. Gisteravond (2 april) vroeg ze de hulp van ...

Brexit besluiteloosheid duurt voort

dinsdag 2 april 2019 – Het Britse Lagerhuis heeft gisteren (1 april) opnieuw blijk gegeven van onvermogen om compromissen te sluiten.

Brexit: op naar 12 april

vrijdag 29 maart 2019 – Driemaal is geen scheepsrecht in Westminster. Ook wat enigszins cynisch ‘meaningful vote 2.5’ gedoopt was, leverde vanmiddag (29 maart) een flinke nederlaag op ...

Theresa May: steun mijn brexit-deal en ik stap op

donderdag 28 maart 2019 – Drie jaar nadat 33% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk (17,4 miljoen) ‘ja’ aankruiste achter de vraag of het VK uit de Europese Unie moet stappen, ...

Brexit: alle opties nog steeds op tafel

maandag 25 maart 2019 – De EU heeft de brexit-deadline vorige week opgeschoven naar 12 april en mogelijk 22 mei.

Brexit uitgesteld tot in ieder geval 12 april

vrijdag 22 maart 2019 – Het nieuws vanochtend (22 maart) is dat de Europese regeringsleiders het Verenigd Koninkrijk (VK) uitstel van de brexit bieden:

Brexit uitstellen tot 23 mei, 30 juni of…?

woensdag 20 maart 2019 – Er vindt deze week in het Britse Lagerhuis geen derde ‘meaningful vote’ plaats. Wisten wij veel dat daarover reeds in 1604 afspraken waren gemaakt… Dit ...

Brexit: welke datum wordt het?

maandag 18 maart 2019 – Aan de vooravond van weer een chaotische brexitweek telt voor ondernemers vooral: wanneer krijg ik er nou echt mee te maken? In deze update een poging ...

Brexit: driemaal is scheepsrecht?

vrijdag 15 maart 2019 – De Britse regering gaat volgende week nog één maal proberen steun van het Lagerhuis te krijgen voor terugtrekkingsakkoord met de EU.

Brexit-drama duurt voor; het is nu no-deal of uitstel

woensdag 13 maart 2019 – Nu het Britse Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord met de EU voor een tweede maal heeft verworpen, lijkt dit akkoord voorlopig buiten bereik. Brussel gaat daar ...

Brexit: tijd om keuzes te maken

maandag 11 maart 2019 – Brexit-day nadert met rasse schreden. Op 29 maart middernacht verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, precies twee jaar nadat Theresa May met een ...

Brexit: stemmen en hamsteren

maandag 4 maart 2019 – Deze week (4-8 maart) kunnen we veel speculatie verwachten maar nog geen doorbraak.

Brexit handelsbelemmeringen mogelijk nog niet vanaf 29 maart

woensdag 27 februari 2019 – Theresa May heeft een bocht van 180 graden gemaakt: ze sluit uitstel van brexit niet langer uit. Dat betekent dat er op 29 maart mogelijk nog geen ...

Brexit-onzekerheid kost ondernemers geld

maandag 25 februari 2019 – Een repeterend verhaal: er komt opnieuw een week aan vol met brexit-nieuws. Maar of er echt iets nieuws bij zit?

Tijd voor kiezen: wel of niet in de EU douane-unie?

vrijdag 8 februari 2019 – De gesprekken die de Britse premier gisteren (7 februari) in Brussel voerde, hebben geen doorbraak in de brexit-onderhandelingen opgeleverd.

Nog 7 weken te gaan en geen doorbraak in brexit-onderhandelingen

dinsdag 5 februari 2019 – De afgelopen dagen heeft het speculaties geregend over hoe nu verder met brexit. Korte samenvatting: er is niets veranderd sinds Theresa May op 29 januari in ...

Brexit: gemengde signalen maar we zijn nog geen stap verder

woensdag 30 januari 2019 – Theresa May had gisteravond (29 januari) een goede avond, want haar Conservatieve Partij stond er weer. Een aantal Lagerhuisamendementen die schadelijk geweest ...

Brits Lagerhuis stemt op 29 januari over mogelijk uitstel van brexit

maandag 28 januari 2019 – In de aanloop naar een aantal brexit-stemmingen in het Britse Lagerhuis op dinsdag 29 januari is de grootste vraag of de Britten van Brussel uitstel kunnen ...

Brexit: herhaling van zetten in Westminster

maandag 21 januari 2019 – De Britse premier Theresa May kwam op 21 januari ’s middags naar het Lagerhuis met haar plan B. We moeten teleurgesteld vaststellen dat ze feitelijk vasthield ...

Politiek brexit drama levert nog steeds geen duidelijkheid

donderdag 17 januari 2019 – Als er over de brexit een film gemaakt wordt, hoeft er niets meer aan het script toegevoegd te worden.

LTO Nederland: handel VK moet ongestoord door kunnen gaan

dinsdag 15 januari 2019 – Nu het Britse Lagerhuis tegen het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK heeft gestemd nemen de zorgen voor Nederlandse boeren en tuinders toe. Het VK is ...

Brexit: voortdurende politieke chaos in Westminster; grotere kans op uitstel

vrijdag 11 januari 2019 – Het Britse Lagerhuis (House of Commons) stemt op dinsdag 15 januari definitief over Theresa May’s deal met Brussel over de Brexit.

Blinde Brexit voor de boeg

vrijdag 14 december 2018 – Na een turbulente week in de Britse politiek moet de conclusie helaas zijn dat een zachte Brexit niet dichterbij gekomen is.

Brexit stemming op 11 december: riemen vastmaken

donderdag 6 december 2018 – Op 11 december stemt het Britse Lagerhuis over het akkoord tussen de Britse regering en de EU27 over de Brexit.

Britse Lagerhuis stemt vóór de Kerst over Brexitdeal

maandag 26 november 2018 – Het is positief dat de EU en de Britse regering het eens zijn geworden over een terugtrekkingsakkoord.

Brexitdeal weer stapje dichterbij, maar grootste hobbel komt nog

donderdag 22 november 2018 – De EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn het eens geworden over een tekst over hun toekomstige relatie. Van groot belang voor Nederlandse boeren en tuinders, ...

Brexitdeal cruciaal voor Nederlandse boeren en tuinders

donderdag 15 november 2018 – Nederlandse boeren en tuinder hebben groot belang bij de zachte Brexitdeal. Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk inderdaad tot een deal komen kan de handel met het VK na 29 maart 2019 voorlopig ‘gewoon’ door gaan, in ieder geval tot eind 2020. ...

Brexit: Onzekerheid groeit

maandag 22 oktober 2018 – LTO wil dat de handel met het VK ongehinderd door kan gaan na 29 maart 2019. Hierover hebben we snel duidelijkheid nodig want boeren en tuinders plannen nu hun ...

Grote zorg om voortgang Brexit

woensdag 17 oktober 2018 – LTO Nederland heeft grote zorgen om de voortgang van de Brexit en vooral de voortdurende onzekerheid.

‘Brexit spannend voor de export van voeding, planten en bloemen’

donderdag 28 juni 2018 – Zo’n 10% van de Nederlandse agrarische export gaat naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland is de grootse agro-exporteur naar het VK. Per jaar gaat er ...

AGRO en BREXIT met Minister Carola Schouten

vrijdag 1 juni 2018 – Het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, Brexit, kan een grote impact hebben op de agrarische sector al geheel en op individuele ...

‘Laat uw informeren over gevolgen Brexit’

donderdag 3 mei 2018 – LTO Nederland organiseert samen met Rabobank, ING, ABN-AMRO en de Rijksoverheid vijf regionale bijeenkomsten over de gevolgen van de Brexit voor ondernemers. ...

LTO Nederland vraagt aandacht voor gevolgen Brexit

donderdag 3 mei 2018 – “De land- en tuinbouw voelt nu al de gevolgen van Brexit, terwijl het Verenigd Koninkrijk tot 29 maart 2019 nog lid is van de Europese Unie. De ...

Informatie over gevolgen van Brexit

maandag 23 april 2018 – VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, ING, Rabobank, ABN-AMRO en de Rijksoverheid organiseren vijf regionale bijeenkomsten over de Brexit voor ...

Bericht uit Brussel over Brexit

maandag 16 april 2018 – De EU en het VK zijn inmiddels begonnen met gesprekken over de volgende stap: de contouren van het akkoord dat de toekomstige relatie tussen de EU en het VK ...

Blogs

Boodschap aan ondernemers: brexit is begonnen

maandag 18 februari 2019 – Hoewel er nog 5 weken te gaan zijn totdat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaat, is brexit eigenlijk al begonnen.

LTO Nederland: handel VK moet ongestoord door kunnen gaan

dinsdag 15 januari 2019 – Nu het Britse Lagerhuis tegen het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK heeft gestemd nemen de zorgen voor Nederlandse boeren en tuinders toe. Het VK is ...

Brexit exit?

zaterdag 8 december 2018 – Spannende dagen op dit moment in het Britse Lagerhuis.

Brexit zit muurvast; tijd voor Plan B

donderdag 12 juli 2018 – De kans op een harde Brexit is reëel. Daarom is er behoefte aan een Plan B. Dat komt plat gezegd neer op het volgende: alle bedrijven met business in het VK gaan in overleg met hun klanten en partners, douane en inspectiediensten over wat ze in het geval van een ‘no-deal Brexit’ gaan doen. ...


Naar boven