Brexit exit?

Spannende dagen op dit moment in het Britse Lagerhuis. Daar werd en wordt gedebatteerd over de brexit, vijf dagen in totaal. Komende dinsdag zal er waarschijnlijk worden gestemd. We weten dus dinsdag of woensdag hoe het verder gaat. Inmiddels is wel duidelijk dat er voor het Nederlandse (landbouw-)bedrijfsleven veel op het spel staat. Het Verenigd Koninkrijk is een grote exportmarkt en via aantasting daar van (voedsel-)standaarden in de toekomst, zouden ook de Europese standaarden kunnen worden aangetast.

Michel Barnier, die onderhandelde voor de EU, heeft een bijzonder goeie deal voor Europa bereikt. Chapeau! Geen wonder dus dat de EU-leiders de deal unaniem hebben goedgekeurd.

Aan de andere kant van het Kanaal is de waardering voor het bereikte resultaat ‘iets minder’. De echte brexiteers balen van het resultaat, ze vinden dat ze met dit resultaat net zo goed in de EU kunnen blijven. Wel betalen, maar niets te vertellen, is hun korte samenvatting. De remainers vinden ook dat ze met deze deal beter hadden kunnen blijven. Dan praat je tenminste mee en geniet je ook het volle voordeel, is hun stelling. Iedereen daar dus ontevreden.

Het is dan ook allerminst zeker dat het voorstel het gaat halen in het parlement. Mocht dat het geval zijn, rest er slechts korte tijd om een oplossing te verzinnen. Een harde brexit lijkt dan onafwendbaar, zij het dat ze dat in het VK in meerderheid ook niet willen omdat het nogal wat chaos en economische schade oplevert. Eén mogelijkheid is dan over: blijven. Na de uitspraak van het Europese hof, dat stelt dat het uiteindelijk aan de Engelsen zelf is of ze willen blijven, wordt dit misschien toch nog de nooduitgang.
 
Marc Calon
Voorzitter LTO Nederland

08 december 2018

BRON:
Marc Calon


Naar boven