Brexit handelsbelemmeringen mogelijk nog niet vanaf 29 maart

Theresa May heeft een bocht van 180 graden gemaakt: ze sluit uitstel van brexit niet langer uit. Dat betekent dat er op 29 maart mogelijk nog geen grenscontroles gaan komen. Hoofdbrekens voor al die sitebeheerders waar een “brexit countdown” te zien is. Maar dat is natuurlijk niet het grootste probleem.

Theresa May moest te elfder ure wel toegeven, omdat 10-15 van haar ministers hadden gedreigd met opstappen. Haar tactiek om de druk op te voeren en het te laten aankomen op een stemming over ‘brexit-met-deal’ of ‘no-deal brexit’, is mislukt. Het Britse Lagerhuis kan nu ook vóór uitstel stemmen. Vandaag, 27 februari, zal dit waarschijnlijk door een meerderheid van het Lagerhuis met instemming worden begroet.

De belangrijkste datums op de brexitkalender om nu in de gaten te houden:

  • 12 maart: stemming in het Britse Lagerhuis over het al dan niet gewijzigd echtscheidingsakkoord met de EU. Op dit moment is niets dat er op wijst dat er echt iets gewijzigd wordt.
  • 13 maart: als het Lagerhuis de deal op 12 maart verwerpt, dan volgt een dag later een stemming over een ‘no-deal’ brexit, met andere woorden, het VK crasht uit de EU zonder enige afspraak en dus chaos.
  • 14 maart: als de Lagerhuisstemming op 13 maart ook tegen een ‘no-deal’ brexit was, hetgeen te verwachten is, dan wordt er weer een dag later gestemd over uitstel van brexit (officieel: “uitstel van artikel 50”). Theresa May heeft het over een kort uitstel. Daar moeten de 27 EU-lidstaten dan wel mee instemmen. Zij zullen in ruil hiervoor concessies eisen. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk wil graag twee jaar uitstel. Daar zitten de brexiteers natuurlijk niet op te wachten dus zij zullen hun knopen gaan tellen.
  • 21 maart: Europese Raad van de 27 regeringsleiders. Vermoedelijk moet daar dan besloten worden over het uitstel.
  • 29 maart: brexit zou vandaag moeten plaatsvinden, precies twee jaar nadat Theresa May Brussel informeerde over het besluit van het Verenigd Koninkrijk (VK) om de Europese Unie te verlaten. Maar de kans dat dit opschuift, is sinds gisteren dus aanmerkelijk groter geworden.
  • 23-26 mei: Europese verkiezingen. Als brexit zou worden uitgesteld tot (ver) na deze verkiezingen, waardoor het VK langer dan gepland lid blijft van de EU, dan zou het VK alsnog ook verkiezingen moeten organiseren. Een consequentie zou zijn dat Nederland 26 Europarlementariërs houdt; in plaats van de 29 parlementariërs die Nederland zou krijgen als het VK vanwege brexit niet aan de verkiezingen deelneemt.

Klaas Johan Osinga

 

27 februari 2019

BRON:
LTO


Naar boven