Theresa May: steun mijn brexit-deal en ik stap op

Drie jaar nadat 33% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk (17,4 miljoen) ‘ja’ aankruiste achter de vraag of het VK uit de Europese Unie moet stappen, zijn we nog niets wijzer. Gisteravond toonde het Britse Lagerhuis opnieuw de onmacht: voor geen van de acht opties bleek er een meerderheid te bestaan. Zie voor een overzicht onderstaande tabel.

Tabel Brexit.JPG

Regeringsleden onthielden zich van stemming. Dat is belangrijk omdat een zachtere brexit binnen handbereik lijkt te liggen. Er lijkt redelijke steun te zijn voor een blijvende douane-unie tussen het VK en de EU en daarnaast is er relatief veel steun voor een tweede referendum. Het ziet er naar uit dat maandag (1 april) weer een serie van proefstemmingen plaatsvindt. Behalve natuurlijk als Theresa May het alsnog presteert om het terugtrekkingsakkoord tussen VK en EU er in het Lagerhuis doorheen te krijgen.
Theresa May (ver)speelde haar laatste kaart?
De Britse premier Theresa May gaat namelijk tot het uiterste om het terugtrekkingsakkoord er door te krijgen. Ze biedt aan om op te stappen in ruil voor steun van de hard-line brexiteers. Ook dit ultieme offer lijkt op dit moment niet voldoende op te leveren. Ze won steun van 25 brexiteers, maar de Noord-Ierse DUP houdt nog steeds de boot af. Zonder de DUP heeft Theresa May geen meerderheid in het Lagerhuis en heeft ze de oppositie nodig.  
Enkele Conservatieven en rivalen van May, zoals Boris Johnson, lopen zich achter de schermen al warm om Theresa May op te volgen. Het is nooit een geheim geweest dat het Johnson helemaal niet gaat om brexit, maar om de top job. Veel mensen in Brussel en in de Britse oppositie zullen zich ernstig afvragen wat ze liever hebben: de huidige chaos met May, of Johnson in het zadel. 
Uitgesloten kan niet worden dat er vrijdag (29 maart) alsnog voor een derde maal gestemd wordt over de terugtrekkingsdeal. Dit is namelijk de laatste kans voor de Britse regering vóór de oorspronkelijke brexit-deadline (29 maart middernacht). In theorie kan er zelfs bij een positief besluit tussen 29 maart en 12 april ‘back-dating’ plaatsvinden naar 29 maart. Als het Lagerhuis dan straks toch een keer vóór het terugtrekkingsakkoord stemt betekent het dat brexit plaatsvindt op 22 mei, en dat de ongehinderde handel het met VK in ieder geval tot eind 2020 geregeld is. Mogelijk zelfs een of twee jaren langer.
Volgende deadline 12 april
Het advies aan ondernemers is om de volgende brexit-deadline in de gaten te houden: dan moet het VK weten of het mee gaat doen aan de Europese verkiezingen op 23 mei aanstaande. Een no-deal brexit kan nog steeds, maar gisteravond bleek opnieuw dat een grote meerderheid in de Britse politiek dit niet wil. Een langer uitstel ligt voor de hand.
Klaas Johan Osinga

28 maart 2019

BRON:
Klaas Johan Osinga


Naar boven