Brexit: op naar 12 april

Driemaal is geen scheepsrecht in Westminster. Ook wat enigszins cynisch ‘meaningful vote 2.5’ gedoopt was, leverde vanmiddag (29 maart) een flinke nederlaag op voor Theresa May. Het verschil was wel kleiner dan ooit: 286 tegen 344 met 15 onthoudingen. Het aantal hardcore brexiteers in de Conservatieve Partij nam af naar 34, tegen 115 in januari. Maar het maakt niet uit. De deadline voor brexit schuift op naar 12 april middernacht.
Opties: no-deal of lang uitstel

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is de komende twee weken dus nog steeds lid van de Europese Unie. De brexit-agenda ziet er in het kort nu als volgt uit:

  • Tot 10 april mag het VK op zoek naar een oplossing uit deze malaise. Theresa May kan het blijven proberen met haar Terugtrekkingsverdrag, maar wie gelooft er nog in? Ondertussen zal het Lagerhuis proberen een meerderheid te zoeken voor de toekomstige relatie tussen het VK en EU, zoals een douane-unie als dan niet in combinatie met een tweede referendum.
  • Op 10 april is er een extra vergadering van de Europese Raad, een dag na de EU-China top. De regeringsleiders zijn dan toch al in Brussel. Het VK moet vóór 10 april een voorstel doen aan de EU.
  • Er zijn twee waarschijnlijke richtingen: een “no deal-brexit” (het VK treedt uit zonder afspraken, dus chaotisch, mogelijk op 12 april en uiterlijk op 22 mei), of: een lang uitstel (dat zal de eis zijn van de EU), onder voorwaarden. De handel met het VK kan dan ongehinderd door gaan. Maar het VK zou dan (op 23 mei) Europese verkiezingen moeten houden. Koren op de molen van Nigel Farage. Het zou trouwens ook betekenen dat Nederland niet 29 zetels krijgt in het Europese Parlement maar de huidige 26.
  • In het Britse Lagerhuis is een grote meerderheid tegen ‘no deal’. Dat is meerdere malen gebleken. De kans op een lang uitstel is dus het grootst.

De nederlaag van Theresa May betekent ook dat ze nog niet opstapt. Maar ze gaf vanmiddag wel aan dat het einde van deze lijdensweg bijna bereikt is. Wellicht nieuwe verkiezingen in zicht? Dat zou de EU de ruimte geven om het VK een lang uitstel te bieden.

Brussel EP.jpg

Advies aan ondernemers

De eerstvolgende deadline is 12 april middernacht (23 uur in het VK). Een chaotische no deal-brexit kan dan nog altijd. Maar de kans is groot dat er een lang uitstel van de brexit komt. Die duidelijkheid moet op 10 april uit Brussel komen. In dat geval kan de handel met het VK voorlopig ongehinderd doorgaan. Ondanks de algehele brexit-vermoeidheid: blijf de ontwikkelingen volgen, samen met uw ketenpartners en uw klanten in het VK.
Klaas Johan Osinga

29 maart 2019

BRON:
Klaas Johan Osinga


Naar boven