May wil meer tijd en een zachtere brexit

Theresa May geeft het eindelijk op: met haar eigen Conservatieve partij komt ze niet uit de malaise.  Gisteravond (2 april) vroeg ze de hulp van oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) om het Terugtrekkingsakkoord door het Britse Lagerhuis te krijgen. Als dat lukt, wil ze de brexit op 22 mei laten plaatsvinden. Voor de handel zou het goed nieuws betekenen: die kan dan sowieso ongehinderd doorgaan tot eind 2020. Daarna is er zicht op een douane-unie met de Europese Unie. Met andere woorden: een zachte brexit. Brussel heeft opgelucht gereageerd op de laatste ontwikkelingen, want Theresa May lijkt sommige van haar ‘red lines’ gedag te zeggen. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.
Grote vraag is dan wel weer: wat zijn de ‘red lines’ van Corbyn en kan hij er óók afstand van doen? Wil hij verantwoordelijkheid nemen en een compromis sluiten? Of wil hij een referendum of verkiezingen forceren? Het gaat nu in ieder geval de kant op van een douane-unie, dus geen importheffingen en –quota’s aan de grens tussen het VK en EU. Maar dan zijn inspecties nog wel nodig. Om dat te voorkomen moet het Verenigd Koninkrijk (VK) ook lid blijven van de interne markt van de EU. Zaken die opgenomen kunnen worden in het politieke akkoord tussen de EU en het VK over de toekomstige relatie. EU-onderhandelaar Michiel Barnier heeft gezegd dat er te praten valt. Het politieke akkoord was al bedoeld als smeerolie om Theresa May te helpen met de discussies in Westminister over het Terugtrekkingsverdrag.
Verder is de vraag hoe de Conservatieve partij nu gaat reageren? De kans is groot dat er weer ministers op gaan stappen. Kan Theresa May nog blijven regeren?
De EU verwacht begin volgende week een voorstel van het VK. De Europese regeringsleiders gaan op 10 april knopen doorhakken. Is het Terugtrekkingsverdrag dan door het Lagerhuis aangenomen, dan kan er op 22 mei middernacht afscheid genomen worden van de VK. Geen Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Komen Corbyn en May er niet uit, dan kan deze update ook weer de prullenbak in. Het kan dan nog alle kanten op.
Samenvatting voor ondernemers
Ja, er gloort enig licht aan het einde van de tunnel. Ook Theresa May wil nu een zachtere brexit en dat is nieuw. Als Theresa May en Jeremy Corbyn het deze week eens kunnen worden, ontstaat in het Lagerhuis een meerderheid voor het Terugtrekkingsverdrag. Dan kan het VK op 22 mei de EU verlaten. De handel kan dan voorlopig ongehinderd dóór, in ieder geval tot eind 2020. Maar zo ver is het nog niet. Blijf het nieuws volgen.
Klaas Johan Osinga

03 april 2019

BRON:
Klaas Johan Osinga


Naar boven