Brexit forever?

Theresa May gaat kennelijk nog steeds voor haar partijbelangen (Conservatieven) en niet voor duidelijkheid voor ondernemers. Ze vraagt nu om uitstel van de brexit tot 30 juni.  Overal in de Europese Unie hebben regeringsleiders zoals Rutte gereageerd met twijfel en tekenen van uitputting over deze ‘flextension’. 

Theresa May denkt dus dat ze tegen 30 juni 2019 een akkoord heeft met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) zodat het Britse Lagerhuis haar Terugtrekkingsakkoord eindelijk kan accepteren. Labour reageert op dit moment terughoudend. Maar May wil brexit opleveren zodat ze daarmee in de geschiedenisboekjes komt. De volgende dag wil ze vast wat anders gaan doen. Ik kan me dat voorstellen. Gaat dit over carrières of over goed beleid? Daar gaan de historici ook vast een oordeel over vellen, over tien jaar.

May’s opvolger wordt opgezadeld met een probleem waarvoor niet zomaar een oplossing bestaat. De verdeeldheid in het Lagerhuis is namelijk een reflectie voor de verdeeldheid in het “Verenigde” Koninkrijk (VK). Dat is een goede spiegel voor ons in het Nederlandse Koninkrijk, waar er steeds meer partijen bij komen op de stemlijst (23 mei: Europese verkiezingen). De sfeer aan de overkant van de Noordzee wordt er niet beter op.

Wat gebeurt er de komende dagen (inclusief weekend)?

Goed, er ligt een verzoek van Theresa May in Brussel. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad (waar Mark Rutte aanschuift) lijkt okay te zijn met een uitstel van een jaar waarbij het VK eruit kan stappen zodra er in het Lagerhuis duidelijkheid ontstaat. Maar: ieder uitstel tot na 22 mei verplicht het VK om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Die gaan namelijk plaatsvinden tussen 23-26 mei. In Nederland op 23 mei.

Het praktische punt: als het VK meedoet aan de Europese verkiezingen, dan moeten de partijen dus VK-kandidaten selecteren, stembiljetten geprint, campagne gevoerd worden etc. Het kost een hoop geld. Heel Europa wil weten waar ze aan toe zijn. Nederland zou recht hebben op 29 zetels, maar als het VK meedoet, dan gaan we terug naar de huidige 26. Enzovoorts. Daarom wil men op 11 april duidelijkheid. Iedereen zou dat moeten snappen. Als Theresa May daarom vraagt om een brexit-uitstel tot 30 juni zonder duidelijkheid te geven, snap je dat velen in Brussel zich afvragen in welke fase van deze slapstick ze nu zijn beland.

Het argument van het VK: het nieuwe Europese parlement komt op 2 juli bijeen. Pas als er dan geen leden zijn die gekozen zijn in EU-lid VK, heb je een juridisch probleem. Maar voor Brussel betekent dit natuurlijk een immens politiek probleem: ben je eenmaal voorbij de deadline van 12 april, ligt de druk bij de Europese Unie.

Verder is vooral Frankrijk bang dat het VK als lid van de Europese Unie allerlei stemmingen gaat blokkeren. Voorbeeld: het EU-meerjarenbudget 2021-2017. Met als belangrijk onderdeel het Europese landbouwbeleid (GLB). Wil het VK garanderen dat het niet dwars gaat liggen? En gaat het gewoon die 39 miljard pond afbetalen omdat er allerlei afspraken over zijn gemaakt (pensioenen, lopende kosten etc).

Het lekt in het Britse Lagerhuis

De vergaderingen in het Lagerhuis werden gisteren afgebroken omdat er lekkage was. Dit is geen grap. Het Lagerhuis vindt sinds gisteren namelijk dat de Britse regering om brexit-uitstel MOET vragen. Dit is wetgeving. De House of Lords (onze Eerste Kamer) gaan er maandag over stemmen. Belangrijk: dit zou betekenen dat het Lagerhuis ook kan beslissen HOE LANG het uitstel wordt. En 30 juni is dan erg kort.

De situatie aan de Ierse landgrens

Angela Merkel was gisteren in Ierland voor een gesprek met 30 burgers uit (Noord-)Ierland over wat deze hele saga hen betekent. Ierland wil helemaal geen harde grens (Good Friday Agreement) maar is verplicht om bij een no-deal brexit de buitengrens van de Europese Unie te beschermen. Onverenigbaar. Merkel heeft 34 jaar achter de Berlijnse muur geleefd en begrijpt het helemaal. Dus er komt geen harde Ierse binnengrens. En dus moet er een douane-unie komen (“zachte brexit”) of eindeloos uitstel.

Kernboodschap voor ondernemers

Voor mensen met heel weinig tijd, zoals onze boeren en tuinders. De deadline is nog steeds 12 april middernacht. Ergens in de nacht van 10 op 11 april mag je belangrijk nieuws verwachten, namelijk dat brexit weer wordt uitgesteld, tot 30 juni of tot ergens in 2020, of voor altijd. Want Angela Merkel wil dat, samen met de Ieren. Frankrijk (Macron) wil een hardere lijn maar moet inschikken. Mark Rutte kan zich de komende dagen onderscheiden als hoofdbemiddelaar.

Klaas Johan Osinga,

Reacties naar kjosinga@lto.nl

 

 

 

 

05 april 2019

BRON:
Klaas Johan Osinga


Naar boven