Europese verkiezingen 23 mei 2019

Waar kun je stemmen en op wie, wanneer ontvang je een stembiljet, wat als je niet in Nederland bent op 23 mei? In deze mail vind je essentiële informatie over stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Deel deze informatie met zoveel mogelijk vrienden en familie; het is belangrijk dat iedereen weet hoe stemmen in zijn werk gaat!

Wanneer zijn de Europese verkiezingen?

De Europese verkiezingen in Nederland vinden plaats op donderdag 23 mei 2019.

Wat zijn de Europese verkiezingen?

Het Europees Parlement is ´s wereld enige democratisch gekozen, pan-Europese parlement. Iedere 5 jaar vinden de Europese verkiezingen plaats. De kandidaten op wie je kunt stemmen zijn allemaal verbonden aan Nederlandse partijen. De Europarlementariërs sluiten zich aan bij één van de Europese fracties of worden een `niet-fractiegebonden lid´.

Waar kan ik stemmen?

Je kunt stemmen in elk stemlokaal in de gemeente waar je ingeschreven staat. Deze lokalen zijn op de dag van de stemming open van 07:30 tot 21:00 uur. Bijzondere en mobiele stembureaus hebben mogelijk afwijkende openingstijden.

Indien je in een andere gemeente wilt stemmen moet je een kiezerspas aanvragen. We raden aan om op deze website te kijken als je tussen 9 april en 23 mei verhuist. Ben je student? Check dan van tevoren of je nog bij je ouders ingeschreven staat en je daar dus je stempas ontvangt.

Ik kan zelf niet stemmen op 23 mei, hoe kan ik iemand machtigen?

Er zijn verschillende opties.

  • Je kunt als kiezer de achterkant van de stempas invullen, die de kiezer en de gemachtigde vervolgens beiden moeten tekenen. Jullie moeten in dit geval in dezelfde gemeente wonen.
  • Indien jij en de persoon die je machtigt in verschillende gemeentes wonen, kun je een verzoekschrift sturen naar de burgemeester van de gemeente waar jij ingeschreven staat. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingen door de burgemeester ontvangen zijn.

Wat moet ik op 23 mei meenemen naar het stemlokaal?

Je stempas en een ID-kaart, paspoort of rijbewijs.

Wanneer ontvang ik mijn stempas en de kandidatenlijst?

Je ontvangt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een stempas op je thuisadres. Uiterlijk 4 dagen voor de stemming krijg je de kandidatenlijst, adressen en openingstijden van stemlokalen en -bureaus. 

Stuur deze mail vooral door naar je omgeving! Heb je deze mail van een vriend, buurvrouw, collega of je vader ontvangen en maak je nog geen deel uit van ‘Ik stem deze keer’? Schrijf je dan snel in om op de hoogte te blijven in de aanloop naar de Europese verkiezingen!

Wil je meer informatie, ga dan naar de Europese verkiezingswebsite, de website van de Kiesraad of die van Den Haag.

PS: Er worden door heel Nederland evenementen georganiseerd in de aanloop naar de verkiezingen. Geef je evenement door aan
contact-nl@ikstemdezekeer.eu.  
 

10 mei 2019

BRON:
LTO Nederland

Nieuws

Europese verkiezingsdebatten

maandag 29 april 2019 – Op 23 mei 2019 vinden verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. We kiezen dan (afhankelijk van de brexit) 26 of 29 Nederlanders die namens ons vijf jaar ...

Verkiezingsverslagen

Partijen zijn het meer eens dan eerst lijkt

maandag 20 mei 2019 – Moet de Europese landbouw inzetten op kringlooplandbouw? Anders gezegd: moet de kringloop binnen Europa gestalte krijgen? Over deze en andere stellingen braken ...

Meeste partijen willen duurzame samenwerking in Europa

vrijdag 17 mei 2019 – Verkiezingsdebatten tussen lijsttrekkers zijn vaak niet meer dan voorspelbare uitwisselingen van grondig voorbereide statements. Het debat in de Malietoren op ...

Vijf partijen verschillen maar zoeken in Breukelen ook naar wat hen bindt

donderdag 16 mei 2019 – Waar zijn jullie het over eens? Die vraag stelde Sjoerd Pietersen van LTO Noord aan het panel van vijf kandidaten voor het Europees Parlement. ...

Europees verkiezingsdebat Voorst: kandidaten keuren bezettingsacties af

dinsdag 14 mei 2019 – Baseert de politiek zich op emotie of op feiten? Deze vraag kwam vaak voorbij in het Europese verkiezingsavond op 13 mei 2019 in Voorst. Vertegenwoordigers van ...

Verkiezingsdebat Nijkerk 6 mei 2019

vrijdag 10 mei 2019 – Op 6 mei gingen vijf kandidaten voor het Europees Parlement met elkaar in debat in De Schakel in Nijkerk.


Naar boven