Vogelgriep bereikt ook Ter Aar

Op een pluimveebedrijf in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) is vandaag, 20 november, een nieuwe uitbraak van de vogelgriep (Aviaire Influenza, A1) van de H5 variant vastgesteld. Het gaat om een legpluimveebedrijf met stallen met in totaal zo'n 43.000 legkippen. De besmetting is gisteren vastgesteld doordat de kippen griepverschijnselen vertoonden. Vanmorgen werd de nieuwe besmetting na de uitslagen van de bemonstering bevestigd. 

De Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de nieuwe besmetting

Maatregelen
De NVWA is al begonnen met het ruimen van het bedrijf. Om verder besmetting of verspreiding tegen te gaan is vanaf 14.00 uur opnieuw een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt het vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. 

Ophok- en afschermplicht
Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod 
In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometer gebied 
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

20 november 2014

BRON:
LTO Nederland


Naar boven