Corridor voor vleeskuikens noodzakelijk, druk van de ketel

EZ heeft een corridor ingesteld voor vervoer van vleeskuikens van Zuid naar West. LTO Nederland denkt dat de maatregel eerder had kunnen worden ingezet. De druk op veel pluimveebedrijven is hoog opgelopen, met name bij ondernemers met slachtrijpe kuikens.

Vleeskuikens uit regio Zuid mogen via een corridor worden vervoerd naar slachterijen in regio West. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft vandaag deze regeling getroffen. In het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer kwamen de uitbraken van vogelgriep aan de orde en zegde staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) de nieuwe regeling toe.

LTO pluimveehouderij voorman, Eric Hubers, is blij dat de maatregel er is: ‘Het werd wel tijd. De druk voor vleeskuikenhouders werd groot. We hebben vanaf zondag aangegeven dat de indeling per regio’s problemen zou geven bij veel ondernemers. Het leed op boerderijen met slachtrijpe kuikens neemt met het uur toe. Goed dat de maatregel er is, maar dit hebben we zien aankomen.’
LTO Nederland zet zich sinds de uitbraak van de vogelgriep in Nederland volop in om voor knelgevallen bij pluimveehouders oplossingen te vinden. Deze ontstaan door de maatregelen vanuit het ministerie van Economische Zaken (EZ) om de vogelgriep in te dammen.
Het beperken van het risico staat bij LTO Nederland voorop en staat achter het pakket maatregelen, maar de organisatie blijft waken over de praktische uitvoerbaarheid van de overheidsmaatregelen voor pluimveehouders.

25 november 2014

BRON:
Daniëlle Rebel


Naar boven