Eric Hubers tevreden met schadevergoeding, maar knelpunten blijven bestaan

Voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven komt een financiële vergoeding. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma vanavond bekend gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Maar tegelijkertijd heeft zij in een bestuurlijk overleg aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen nu nog niet aan de orde is, vanwege de nog instabiele situatie met de vogelgriep.
 
LTO Nederland pluimveevoorman, Eric Hubers, is tevreden over de schadevergoeding: ‘Maar ik blijf een dubbel gevoel houden. Aan de ene kant zijn we in constructief overleg tot de regeling gekomen. Maar er blijven knelgevallen bestaan. Ook hiervoor moeten oplossingen komen. Daarover blijven we in gesprek met de staatssecretaris.’
 
Schadevergoeding
Sinds de verdeling van Nederland in vier regio’s om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, is het verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven te vervoeren. De ondernemers die te maken hebben met deze ingrijpende bestrijdingsmaatregelen ondervinden hiervan directe schade. Deze zal nu worden vergoed. De omvang van de schades zal worden vastgesteld door een taxateur van RVO. De ondernemers krijgen binnen enkele weken duidelijkheid over de tegemoetkoming. 
 
Diergezondheidsfonds
De kosten van de tegemoetkoming komen ten laste van het Diergezondheidsfonds (DGF), waaruit alle bestrijdingsmaatregelen worden gefinancierd. Ook bedrijven die (preventief) worden geruimd, ontvangen een schadevergoeding van het DGF. Dit fonds wordt gevuld door premies van de pluimveesector, de Rijksoverheid en de Europese Unie. 
 
Onderzoek eenden bedrijven
Alle bedrijven met eenden worden uit voorzorg onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep. Eenden kunnen drager zijn van vogelgriep, zonder dat er klinische verschijnselen waarneembaar zijn. In tegenstelling tot bij kippen zal het vogelgriepvirus daarom minder snel ontdekt worden door een dierenarts.
 
Incubatietijd
Eenden vormen daarmee een extra risico op verspreiding van vogelgriep. De onderzoeksresultaten zijn volgende week beschikbaar. Tot die tijd zal het ministerie geen versoepelingen van maatregelen aankondigen. Het ministerie vindt de situatie te instabiel en bouwt een veiligheidsmarge in om de incubatietijd van de griep te overbruggen.
 
Hubers: ‘We willen geen enkel risico lopen en verspreiding van de vogelgriep tegengaan. Tegelijkertijd roepen we de NVWA op om in de uitvoering van de maatregelen soepel en meegaand te zijn. Ondernemers zijn daarmee voor nu het beste gebaat. Zij voelen dagelijks de impact van de maatregelen aan den lijve.’
 
Transport buitenland
LTO Nederland heeft ook aandacht gevraagd voor het transport van pluimvee naar het buitenland. Europese landen sluiten hun grenzen nu voor Nederland omdat ze bang zijn dat anders het virus ook hun kant op komt. De staatssecretaris heeft toegezegd zich hard te maken in Brussel om de grenzen weer open te krijgen.

26 november 2014

BRON:
Daniëlle Rebel


Naar boven