Boom- en vaste plantenteelt

Nederland telt zo’n 2.400 boomkwekerijbedrijven, met in totaal zo’n 18.000 hectare in productie. De sector is divers van karakter, met onder meer laanbomen, bos- en haagplantsoen, sierheesters, vaste planten, vruchtbomen en rozen. De bedrijfsomvang varieert van minder dan één hectare tot meer dan 300 hectare. Belangrijke productiecentra zijn Boskoop, Zundert, Haaren, Opheusden en Twente. Ongeveer tachtig procent  van de productie wordt geëxporteerd, met Duitsland en Engeland als belangrijke bestemmingen. Afnemers willen in toenemende mate duurzaam gekweekt materiaal van hoge kwaliteit - het hele jaar door. Levertijden worden korter en concurrentie op prijs neemt toe. Dat vraagt om schaalvergroting én méér samenwerking binnen de sector.

De LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten is dé belangenbehartiger van telers. De vakgroep organiseert en coördineert overleg tussen ketenpartijen en afnemers. Verder staan de regionale organisaties (LTO Noord, LLTB en ZLTO) leden bij in het overleg met overheden en waterschappen over bestemmings- en waterbeheerplannen en vergunningen.

Op het gebied van duurzaamheid heeft de sector veel bereikt. De inzet van gewasbeschermingsmiddelen is fors gedaald. Een streng fytosanitaire beleid is van groot belang voor de sector: een uitbraak van bijvoorbeeld Xylella fastidiosa (olijfbomenpest) in ons land zou dramatische economische gevolgen hebben voor de sector. De sector doet dan ook grote inspanningen om dergelijke aandoeningen buiten de deur te houden.


Klik hier om naar de website LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten te gaan:

Vakgroep bomen en vaste planten.png

18 juni 2007

BRON:
LTO Nederland

Blogs

Calamiteitenplan

vrijdag 15 februari 2019 – Als je in de boomkwekerijsector ‘Xylella’ roept weet inmiddels zo’n beetje iedereen waar je het over hebt.

2019

donderdag 17 januari 2019 – Alweer een jaar voorbij en een nieuw jaar voor de boeg.

“Tegel eruit, beuk erin! ”

dinsdag 11 december 2018 – De boomkwekerijsector wordt soms omschreven als een kleine sector;
1
2
3

Nieuws

CEMP-coöperatie Bomen & Vaste Planten officieel gelanceerd

donderdag 20 december 2018 – Boomkwekers en kwekers van vaste planten hebben vandaag de krachten gebundeld in CEMP (Coördinator Effectief Middelen Pakket).

Tulpenboom Boom van het Jaar 2019

donderdag 20 december 2018 – De Tulpenboom of Liriodendron tulpifera is overtuigend winnaar geworden van de verkiezing Boom van het Jaar 2019.

Verzekering tegen weersextremen wordt voordeliger

maandag 24 september 2018 – Boeren en tuinders kunnen zich waarschijnlijk vanaf volgend jaar voordeliger verzekeren tegen weersextremen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hierom ...
1
2
3
4
Naar boven