Vleesveehouderij

Nederland telt zo’n 8.000 bedrijven waar koeien en stieren louter voor de productie van vlees worden gehouden. Het aantal dieren per bedrijf varieert sterk. Aan de ene kant is er een grote groep bedrijven (ongeveer 70 procent) met minder dan tien dieren. Aan de andere kant zijn er zo’n 800 bedrijven met vijftig dieren of meer, waar de productie van vlees een volwaardige activiteit is. In totaal telt ons land zo’n 200.000 tot 250.000 vleesstieren en vleeskoeien.

De sector produceert vlees van hoge kwaliteit, dat vaak onder eigen merk wordt afgezet. Ook vindt directe levering plaats aan slagers, horeca en consumenten. Vrijwel al het vlees wordt binnen ons land verkocht. Nederlands rundvlees onderscheidt zich onder meer met een laag antibioticagebruik.

 De vleesveehouderij vervult een belangrijke rol in het beheer van landelijk gebied en natuur. Begrazing van natuur door vleesvee zorgt voor versterking van de biodiversiteit.  Stallen zijn comfortabel en vaak voorzien van veel stro: ook dit zorgt er voor dat het dierwelzijn op een hoog niveau ligt. 

 

08 januari 2013

BRON:

Blogs

Onderweg!

dinsdag 9 oktober 2018 – De vakgroep Vleesveehouderij ‘nieuwe stijl’ is inmiddels bijna een jaar onderweg.

Naar boven