Fruitteelt

Ongeveer 2.000 bedrijven in Nederland hebben zich toegelegd op de teelt van fruit. In totaal gaat het om ongeveer 20.000 hectare. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pitfruit (appels, peren), steenfruit (kersen, pruimen) en klein fruit (bessen, bramen, frambozen).

Appels en peren zijn de belangrijkste fruitsoorten in Nederland: samen goed voor ruim 80 procent van het totale fruitareaal. Appels worden vooral geteeld in Gelderland, Utrecht, Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De teelt van peren vindt voornamelijk plaats in Gelderland, Utrecht en Zeeland. In het verleden vond de productie plaats met hoge bomen (hoogstamfruit), nu worden doorgaans lage bomen gebruikt.

Het fruit vindt zijn weg naar de consument via coöperatieve afzetorganisaties, handelaren en verkoop aan huis. Fruit wordt gesorteerd op grootte en kwaliteit. Minder fraaie vruchten gaan naar de verwerkende industrie: die maakt er sap, moes, pulp, puree of jam van.

15 december 2006

BRON:


Naar boven