Gewasbescherming
LTO wil dat Nederlandse boeren en tuinders een goed inkomen kunnen blijven realiseren met de verkoop van gezonde producten, die met respect voor de omgeving zijn geproduceerd. Dit sluit aan bij de eisen en wensen van de markt en van de maatschappij. Er wordt al jaren gewerkt aan de gewenste verschuiving naar weerbare teeltsystemen, en hiermee aan een vermindering van de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Nederlandse boeren en tuinders blinken uit in het telen van gezonde en veilige voedsel- en sierteeltproducten. De plantaardige sector loopt wereldwijd voorop in efficiëntie en productiviteit, dankzij voortgaande innovatie en verduurzaming op het gebied van veredeling, technologie en teeltsystemen. Tegelijkertijd staan telers voor de uitdaging om hun gewassen effectief te beschermen tegen ziekten en plagen in een veranderde omgeving, door een combinatie van toenemende milieueisen, strengere markteisen en het wegvallen van bestaande beschermingsmogelijkheden.
Weerbare teeltsystemen
Om de Nederlandse plantaardige sector ook in de toekomst onbetwist koploper te laten zijn is een transitie nodig. Boeren en tuinders willen minder afhankelijk worden van chemie en investeren flink in de (door)ontwikkeling van weerbare teeltsystemen, met gezonde planten en natuurlijke evenwicht. Dit alles met als doel een maximale milieuwinst in 2030 (zie ook ‘Ambitie Plantgezondheid 2030). Deze beweging betekent niet alleen een diepgaande verandering bij boeren en tuinders, maar juist ook bij ketenpartijen, toeleveranciers en overheden.
Handelsperspectief ondernemers op korte en lange termijn
De Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 uit 2019 sluit aan bij de ambities van LTO. Voorwaarde om de visie tot een succes te maken, is om deze direct in praktijk te brengen – met een intensief uitvoeringsprogramma waarmee telers ook op korte termijn handelingsperspectief krijgen. LTO ondersteunt het Uitvoeringsprogramma gewasbescherming 2030 en is intensief betrokken in de uitvoering ervan. Belangrijke speerpunten daarbij waren de aanpak van korte-termijn knelpunten en economisch perspectief voor telers.
De doelen in het uitvoeringsprogramma zijn ambitieus en vragen gezamenlijke inspanning en bereidheid van alle betrokken partijen. LTO neemt deze verantwoordelijkheid; nu al investeren boeren en tuinders jaarlijks miljoenen in de verduurzaming van hun bedrijf en teeltsystemen. Maar een transitie kost ook tijd. Zekerheid en continuïteit voor ondernemers en mee-investeren door ketenpartijen, toeleveranciers en de overheid zijn dan ook essentieel.
Praktijkprogramma
Samen met het ministerie van LNV werkt LTO in het Praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’, dat onderdeel is van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Het praktijkprogramma richt zich op het faciliteren en begeleiden van telers in de transitie naar weerbaar telen. Van nieuwe toepassingstechnieken tot alternatieve teeltconcepten en gewasbeschermingsstrategieën: er is veel nodig om weerbare plant- en teeltsystemen te realiseren. Vanuit het principe ‘de teler centraal’ vormen de sectorale en regionale pilots de belangrijkste bouwstenen in dit programma. Belangrijke criteria zijn duurzaamheid, haalbaarheid en betaalbaarheid. Het praktijkprogramma loopt tot begin 2025.