Biodiversiteitsherstel
Biodiversiteit is nodig voor bestuiving en plantgezondheid van gewassen en bodemvruchtbaarheid. LTO Nederland is één van de partners in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Boeren en tuinders moeten beloond worden voor hun extra inspanningen.
Zorgen over biodiversiteit
Diverse soorten planten en dieren in Nederland staan onder druk staan en nemen in aantal af. Er zijn ook zorgen over het bodemleven: minder organische stof in de bodem heeft negatieve gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en plantgezondheid. Deze trends zijn het gevolg van een combinatie van factoren, zoals landschapsfragmentatie, stikstofemissies, verdroging en geïntensiveerde landbouw.
Biodiversiteit als basis voor duurzame land- en tuinbouw
Biodiversiteit speelt een belangrijke rol in de voedselketen, zeker ook voor toekomstige generaties boeren en tuinders. Het is één van de basiselementen voor een duurzame land- en tuinbouw en een gevarieerde natuur. Biodiversiteit is nodig voor bestuiving, gezonde gewassen en bodemvruchtbaarheid. Door de biodiversiteit te vergroten, wordt het ecosysteem waarin boeren en tuinders voedsel produceren, robuuster. Het komt bovendien tegemoet aan een maatschappelijke behoefte. Voor LTO Nederland is het belangrijk dat boeren en tuinders erkenning krijgen voor het feit dat hun inzet voor biodiversiteit een prijs heeft die moet worden terugverdiend.
Deltaplan Biodiversiteit
Op 19 december 2018 is het Deltaplan Biodiversiteit gepresenteerd. LTO Nederland heeft, samen met andere vertegenwoordigers van de agrarische sector, ketenpartijen, onderzoekers, natuur- en milieuorganisaties en de financiële sector, de handen ineen geslagen om de biodiversiteit in Nederland te vergroten. Belangrijk uitgangspunten in dit Deltaplan zijn de verbinding tussen biodiversiteit en economische ontwikkeling en een gedeelde verantwoordelijkheid.
Het Deltaplan wordt uitgewerkt tot concrete maatregelen die bijdragen aan het herstel van de variëteit aan soorten, ecosystemen en landschappen. Dit wordt gedaan langs drie werkroutes: natuur, openbare ruimte en landbouw. Met betrekking tot het thema landbouw is de stip op de horizon voor 2030: “Agrarische productiesystemen op rijke en gezonde bodems zijn circulair geworden en maken gebruik van functionele biodiversiteit, ondersteund door technologische innovaties.” Maatregelen waar aan gedacht kan worden, zijn bijvoorbeeld het aanleggen van houtwallen, bloemrijke bermen en akkerranden, en het bevorderen van bodemleven met compost.
Voor LTO Nederland is het belangrijk dat boeren en tuinders waardering krijgen voor de kwalitatief hoogwaardige en gezonde producten die zij produceren. Dit betekent een eerlijke prijs die past bij de natuurinclusiviteit van die producten en een aantrekkelijke beloning voor het produceren van biodiversiteit. Dit is dan ook één van de speerpunten in het Deltaplan. Daarvoor is het nodig dat resultaten meetbaar zijn. Daartoe worden in het Deltaplan Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) geïntroduceerd.