I&R-systeem
De identificatie en registratie van dieren is een Europese verplichting. Dieren moeten voorzien zijn van een uniek registratiekenmerk en geregistreerd staan. Dit is in het belang bij de uitbraak van dierziekten, voor traceerbaarheid in het kader van voedselveiligheid en de exportwaarde van landbouwproducten.
De identificatie en registratie van dieren is een Europese verplichting, waarvoor in Nederland het Identificatie en Registratiesysteem (I&R-systeem) bestaat. Alle runderen, varkens, schapen en geiten zijn voorzien van een uniek registratiekenmerk en staan geregistreerd. Hierdoor is het mogelijk om dieren snel te traceren. Dit is van belang bij de uitbraak van dierziekten, ten behoeve van voedselveiligheid en voor de exportwaarde van landbouwproducten.
In 2016 is de Europese Animal Health Regulation (AHR) aangenomen. Dit is de verordening die regels stelt ten aanzien van de identificatie en registratie van dieren. Een gedeelde van de wetgeving in de AHR is direct van toepassing, in een aantal andere gevallen kan een lidstaat zelf (aanvullende) regels opstellen. Uitgangspunten voor LTO bij de implementatie van de AHR is dat deze aan moet sluiten bij de dagelijkse praktijk op boerenbedrijven. Administratieve lasten en uitvoeringskosten moeten zo laag mogelijk blijven, maar het huidige, hoge niveau moet wel worden gehandhaafd.
Paardenhouderij
De paardenhouderij is opgenomen in de regeling I&R. Echter, tot op heden bestaat er voor paarden nog geen houderschaps- of eigenaarsregistratie. Hierdoor is onduidelijk hoeveel paarden er in Nederland zijn, waar zij zich bevinden en wie een betreffend paard in eigendom heeft. Daarmee kent de paardensector geen sluitend systeem van identificatie en registratie van paarden. Dit is wel wenselijk met het oog op diergezondheid, voedselveiligheid en het voorkomen van fraude.
LTO ondersteunt daarom de inspanningen van het ministerie van LVVN om tot een vorm van houderregistratie van paardenhouders in Nederland te komen. LTO pleit daarbij voor een eigenaarsregistratie naast de registratie van houders van dieren, hetgeen wordt meegenomen in de implementatie van de AHR. Hiermee kan een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden tussen paardenhouders en -eigenaren worden aangebracht waar het gaat om voedselveiligheid, besmettelijke ziekteverspreiding, het opsporen van gestolen paarden en het beperken van welzijnstekortkomingen bij dieren.