Keurmerk Paard en Welzijn
De paardensector heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. De sector heeft het Keurmerk Paard en Welzijn ontwikkeld. Met de door LTO ontwikkelde quickscan kunnen bedrijven hun prestaties meten op het gebied van paardenwelzijn, eventuele verbeteringen doorvoeren en zien in hoeverre zij klaar zijn om het Keurmerk Paard en Welzijn aan te vragen.
Paardenhouders zijn intrinsiek gemotiveerd om goed voor dieren te zorgen en een hoog niveau van dierenwelzijn na te streven. Niet alleen omdat de dieren dan beter presteren, maar ook omdat paardenhouders graag zien dat het goed gaat met hun dieren. Door hun kennis, ervaring en geholpen door telkens nieuwe wetenschappelijke inzichten, zijn zij daartoe in staat. Tegelijkertijd nemen maatschappelijke discussies rond dierenwelzijn toe. De paardensector pakt daarin haar rol.
Behoud van voorsprong
Nederland is een land met een hoge paardendichtheid. Een sector met veel liefhebberij maar ook veel professionele deelnemers en van hoge economische waarde. Een internationale koploper met voorsprong. Afgelopen jaren is veel werk verzet aan het behouden van deze voorsprong. LTO Paardenhouderij staat aan de kant van de hippische ondernemer om deze voorsprong ook te houden op gebied van paardenwelzijn.
Keurmerk Paard en Welzijn en quickscan
Daartoe heeft de paardensector in 2014 het Keurmerk Paard en Welzijn ontwikkeld. Dit keurmerk bestaat uit 12 criteria, gericht op goede voeding, goede huisvesting, goede gezondheid en gepast gedrag. LTO Nederland heeft een quickscan voor het Keurmerk ontwikkeld. Daarmee kunnen bedrijven meten hoe zij op verschillende indicatoren scoren. De combinatie van deze indicatoren zegt iets over het dierenwelzijn op het bedrijf. Vervolgens kunnen zij met o.a. welzijnsinnovaties en praktijken in de bedrijfsvoering, verbeteringen doorvoeren. Zo kunnen zij in aanmerking komen voor het Keurmerk Paard en Welzijn. De quickscan doet recht aan de diversiteit van bedrijfssituaties die de Nederlandse paardensector kent.