Platform Multifunctionele Landbouw
De multifunctionele landbouw (MFL) is volop in ontwikkeling en heeft de potentie om verder te groeien. Het verzilveren van deze potentie vraagt om ontwikkelkracht en het wegnemen van knelpunten. Het Platform MFL kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
De Multifunctionele Landbouw (MFL) is van onschatbare waarde voor de Nederlandse land- en tuinbouw, door de verbinding die zij legt tussen boer en burger. De MFL is volop in ontwikkeling en heeft de potentie om nog veel meer te groeien. Het verzilveren van deze potentie vraagt om ontwikkelkracht. Uit ledenonderzoek van LTO Nederland uit 2018 blijkt dat MFL-ondernemers knelpunten ervaren in de (door)ontwikkeling van hun bedrijf, vooral in wet- en regelgeving, financiële problematiek en bedrijfsopvolging.
Platform Multifunctionele Landbouw
LTO Nederland verbindt ondernemers in de diverse deelsectoren van MFL en organiseert de sector. In lijn hiermee heeft LTO aangedrongen op het instellen van het Platform Multifunctionele Landbouw. Naar aanleiding van de motie Dik-Faber is dit platform in 2019 gekomen. Hierin zijn verschillende belangrijke betrokkenen voor de multifunctionele landbouw vertegenwoordigd, waaronder het ministerie van LNV, vertegenwoordiging van gemeentes, onderzoek en de financiële sector. Doel van het platform is om, naast het stimuleren van de (door)ontwikkeling van de MFL, ook knelpunten te inventariseren en weg te nemen.
Ruimtelijke ordening
Voor veel boeren met een MFL-bedrijf is wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening het belangrijkste knelpunt. Regelgeving is vaak gebaseerd is op mono-functionaliteit en grootschaligheid, waardoor MFL-bedrijven vaak te maken krijgen met verschillende soorten regelgeving waaraan ze moeten voldoen. De regeldruk is hierdoor hoog. Ook blijken er in veel bestemmingsplannen beperkingen te zijn aan het aantal functies dat een bedrijf mag hebben en de grootte van deze functies. LTO Nederland wil dat het platform onderzoek doet naar de omvang van de problematiek en het vinden van oplossingsrichtingen, in samenspraak met de betreffende (overheids)instanties.
Financiering
Voor de doorontwikkeling van de MFL en het verzilveren van de potentie van de sector, zijn meer feiten en cijfers nodig over de omvang en de (maatschappelijke) impact van de MFL. Op bedrijfsniveau ontbreken kengetallen over succesvolle businessmodellen. LTO Nederland wil dat het platform zich inspant voor kennisdeling over financiële cijfers, met structurele inrichting van een database. Dit zou bijvoorbeeld kunnen op basis van de Gecombineerde Opgave. Daarnaast moet het platform in gesprek gaan met banken en financiële dienstverleners om financiering van ontwikkelingen in de multifunctionele landbouw beter te ontsluiten.
Kennisontsluiting
Het platform kan tevens een belangrijke rol spelen in de kennisdeling binnen de MFL-sector. Er is behoefte aan een kennisloket waar ondernemers terecht kunnen die een multifunctionele tak op hun bedrijf willen starten en aan MFL-ondernemersdagen en kenniskringen. LTO Nederland richt zich naast het platform ook op het groene onderwijs. Dit richt zich van oorsprong op primaire productieprocessen. Door leerlingen en studenten ook kennis te laten maken met de potentie van de MFL, worden zij zich bewuster van deze relatief nieuwe vorm van agrarisch ondernemerschap.