Nieuws - 27 november 2023
Oproep LTO: stem tegen de natuurherstelwet
Vrijdag liet minister Van der Wal de ‘oude’ Tweede Kamer via een Kamerbrief weten dat het kabinet voornemens is om vóór de Europese natuurherstelwet te stemmen. LTO is hoogst verbaasd over dit besluit. Wij roepen het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer in nieuwe samenstelling op om tegen de wet te stemmen.
In Vlaanderen heeft de minister voor milieu en natuur Zuhal Demir aangegeven dat zij eerst een impactanalyse uit wil laten voeren, waaruit duidelijk moet worden wat de effecten van de natuurherstelwet zijn, voordat Vlaanderen bereid is om over deze wet te stemmen. LTO roept het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer in nieuwe samenstelling op om voor diezelfde route te kiezen. Het ‘geblinddoekt’ instemmen met nieuwe Europese wetten waarvan we in de daaropvolgende jaren pas écht ontdekken wat daarvan de consequenties zijn, is een recept voor crises. Van dié dure les uit het verleden hopen we dat de nieuwe Tweede Kamer rekenschap wil nemen.
Tijdens de vorige stemming in de Europese Raad stemde minister Van der Wal namens Nederland tégen de natuurherstelwet. De reden voor deze tegenstem was dat het kabinet vreest voor een nóg verdergaande juridificering van de opgaven op het platteland. “Een natuurherstelwet die de Europese Unie wil invoeren, zal Nederland waarschijnlijk verlammen”, zo constateerde minister Van der Wal terecht, samen met verschillende andere EU-landen. Ook binnen het Europese parlement was er ongekend veel verzet tegen de natuurherstelwet.
In haar nieuwe Kamerbrief schrijft de minister dat “de bezwaren van Nederland voor een belangrijk deel [zijn] weggenomen”. LTO vindt die constatering onbegrijpelijk. LTO-portefeuillehouder Natuur, Klimaat & Energie Edwin Michiels: “De bindende middellange en lange termijndoelen in het akkoord zijn ongewijzigd gebleven. Het akkoord staat bol van afspraken en verplichtingen waarvan de juridische consequenties volstrekt onzeker zijn. Het merendeel van de impact van deze nieuwe wet zal in praktijk pas duidelijk worden als daar rechtszaken over worden gevoerd en er nieuwe jurisprudentie ontstaat. Bijvoorbeeld als het gaat om de verplichte vernatting van het veengronden: het is onduidelijk of het iconische Hollandse veenweidelandschap met koeien in de wei behouden kan blijven.”