LTO Nederland
LTO Nederland is dé ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders. LTO Nederland behartigt de belangen van 35.000 leden door te werken aan een gunstig ondernemersklimaat voor agrariërs in Nederland en Europa.
LTO Nederland ondersteunt en verbindt ondernemers in de land- en tuinbouwsector. We zetten ons in voor gezonde dieren en planten en een gezonde omgeving en hebben volop oog voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, waterkwaliteit, natuur en landschap.
Als derde werkgeversorganisatie van Nederland zorgt LTO Nederland ook voor goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen in onze mooie sector.
Hoe werken wij?
LTO Nederland is een zelfbewuste ledenorganisatie met open vizier. Passie voor land- en tuinbouw is onze grondhouding, verbinden van mensen en partijen is onze werkwijze en het vinden van oplossingen ons doel. We zijn een betrouwbare gesprekspartner die innovatie stimuleert.
LTO Nederland heeft de volgende kernwaarden:
- Oplossingsgericht
- Samenwerkend
- Ondernemend
- Gepassioneerd
- Innoverend
Waarom doen we dat?
LTO Nederland is een sterke vereniging die achter én voor haar leden staat en die inspeelt op verenigingszin, solidariteit en maatschappelijk draagvlak voor de sector. Onze passie, kennis en innovatie staan altijd ten dienst van onze leden. Vanuit onze rol als belangenbehartiger gaan we voortdurend het gesprek aan om ervoor te zorgen dat onze leden optimaal kunnen ondernemen. LTO staat voor ‘License To Operate’: wij zorgen ervoor dat onze boeren en tuinders volop in de gelegenheid worden gesteld hun mooie beroep uit te oefenen.
Wat beloven wij?
Naar leden toe is LTO Nederland de partij die dient, ondersteunt, vragen beantwoordt en problemen helpt op te lossen. Met als doel het creëren van ruimte voor agrarische ondernemers die gewaardeerd, hoogwaardig en gezond voedsel produceren met respect voor mens, dier en omgeving.
De samenleving, politiek en overheid vragen van LTO Nederland een leidende rol. LTO Nederland wil dan ook volop meedoen aan maatschappelijke discussies en laten zien wat de bijdrage van de sector kan zijn bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.
Thema’s en Vakgroepen
LTO Nederland kent negentien vakgroepen die de diversiteit van de land- en tuinbouw weerspiegelen. Leden komen hier samen om over specifieke sectoruitdagingen na te denken. Er zijn tien dierlijke vakgroepen (melkveehouderij, kalverhouderij, vleesveehouderij, pluimveehouderij, varkenshouderij, schapenhouderij, geitenhouderij, paardenhouderij, konijnenhouderij en edelpelsdieren) en acht plantaardige vakgroepen (akkerbouw, vollegrondsgroenten, paddenstoelen, bomen en planten, glastuinbouw, bollenteelt, fruitteelt en biologische landbouw). LTO Nederland heeft ook een vakgroep Multifunctionele landbouw, waar partijen op het gebied van agrarische kinderopvang, zorglandbouw, boerderijeducatie, plattelandsverkoop, plattelandstoerisme en agrarisch natuurbeheer met elkaar samenwerken.
LTO Nederland toetst haar inspanningen langs vier thema’s:
Voedsel & Gezondheid – Goed voor mens, dier en plant
LTO Nederland weet wat de samenleving vraagt en handelt navenant. De samenleving vraagt agrarische producten die mensen gezond houden, bijdragen aan hun welbevinden en geproduceerd zijn op een wijze waar zij een goed gevoel bij hebben
Klimaat – Goed voor bodem, water en lucht
LTO Nederland wil dat boeren en tuinders produceren op een manier die de aarde voor huidige en toekomstige generaties leefbaar houdt en bijdraagt aan de energietransitie (minder fossiel, en het produceren van groene energie).
Platteland & Stad – Goed voor de leefomgeving
LTO Nederland ziet dat de stedeling voor zijn groene ambities niet zonder het platteland kan en weet dat mensen een aantrekkelijk landschap willen om in te wonen, te werken en te recreëren.
Ondernemerschap – Goed voor de continuïteit van het land- en tuinbouwbedrijf
LTO Nederland komt op voor een sterke positie van leden in de keten, een goed gezinsinkomen en continuïteit van bedrijven over generaties heen.