Vakgroep Kalverhouderij Lid
Kalverhouderij
De Nederlandse kalverhouderij levert kalfsvlees van hoge kwaliteit aan consumenten in Nederland en het buitenland. De sector zet zich samen met ketenpartners in voor dierenwelzijn en diergezondheid, verduurzaming en een gezonde markt.
De kalverhouderij in Nederland produceert twee soorten kalfsvlees; blank en rosé. Het onderscheid tussen de twee soorten kalfsvlees komt door de leeftijd waarop kalveren geslacht worden. Blank kalfsvlees komt van kalveren tot 8 maanden oud en rosé kalfsvlees van kalveren die maximaal twaalf maanden oud zijn. In Nederland wordt relatief weinig kalfsvlees gegeten; ongeveer 90% van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees wordt in andere landen binnen Europa geconsumeerd. De Nederlandse kalverhouderij is de grootste producent van kalfsvlees in Europa. Veel kalverbedrijven zijn onderdeel van een geïntegreerde keten.
De vakgroep Kalverhouderij van LTO zet zich in voor verduurzaming van de sector. Zo is de vakgroep nauw betrokken bij de kwaliteitsregeling ‘Vitaal Kalf’, en is de vakgroep een drijvende kracht achter verschillende diergezondheids- en dierenwelzijnsinitiatieven. Ook staat de reductie van ammoniakemissie hoog op de agenda. De ontwikkeling naar brongerichte maatregelen wordt samen met de branchevereniging SBK gestimuleerd.
De kalverhouderij in Nederland
De Nederlandse kalverhouderij bestaat voornamelijk uit gezinsbedrijven die voor een groot deel in een sterk geïntegreerde keten werken. Melkkoeien geven elk jaar een kalf om melk te blijven geven. De kalveren die niet nodig zijn voor vervanging van melkkoeien worden tot waarde gebracht op de kalverhouderijbedrijven. De basis van de kalversector ligt daardoor in de melkveehouderij. De Nederlandse kalverhouderij neemt een sterke positie in op de Europese markt: 31% van Europees kalfsvlees wordt geproduceerd in Nederland.
De kalverhouderij heeft de afgelopen decennia grote stappen gezet op het gebied van groepshuisvesting, antibioticagebruik en mestverwerking. De kwaliteitsregeling ‘Vitaal Kalf’ is een goed voorbeeld van het verbeteren van antibioticagebruik en veilig vervoer van kalveren. Via de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) worden al jaren uitgebreide controles uitgevoerd op het gebruik van ongewenste stoffen in de sector.
Inzet vakgroep Kalverhouderij
De vakgroep Kalverhouderij behartigt de belangen van de Nederlandse kalverhouders. Hiervoor heeft de vakgroep speerpunten en een toekomstvisie ingericht. Waarbij de speerpunten zich op de kortere termijn richtten.
De toekomstvisie en ambities van de sector, zijn vertaald in het in 2019 gepresenteerde ‘Sectorplan Versnelling Verduurzaming Kalverhouderij’.
Deze visie is gericht op duurzame ontwikkelingen in de sector. Dat gebeurt in lijn met de kringloopvisie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De sector legt prioriteit bij reductie van emissies, verbeterde kalvergezondheid en dierenwelzijn, en een zorgvuldige aanvoer van kalveren. Het zwaartepunt ligt bij een versnelde overgang naar integraal duurzame stallen die emissiearm zijn, met een gezond stalklimaat en met meer ruimte en ligcomfort voor kalveren. LTO Nederland onderstreept dat dit alleen kan worden bereikt als dit samen gaat met een goed verdienmodel voor de ondernemers.
Via de speerpunten zet de vakgroep zich in op het verbeteren en monitoren van de huidige sociaaleconomische omstandigheden van de sector, zoals de coronacrisis en het Europese Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Ook gaan de speerpunten over zaken die op korte termijn bijdragen aan de toekomstvisie, zoals het stimuleren van onderzoek en het verbeteren van kalvergezondheid.
Samenwerking en resultaten
Om zo gericht mogelijk de belangen van de sector te behartigen zoekt LTO Nederland de samenwerking met andere partijen uit de sector en keten, zoals diervoederbedrijven, slachterijen en de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK).
De SBK zet zich in om de kwaliteit, diergezondheid, voedselveiligheid en transparantie in de markt te bevorderen en beheert het kwaliteitssysteem ‘Vitaal Kalf’. Deze kwaliteitsregeling is dankzij goede samenwerking in 2017 tot stand gekomen als kwaliteitswaarborging in de gehele sectorketen. In deze regeling zijn voorschriften opgenomen over bijvoorbeeld drinkwaterkwaliteit, antibioticagebruik, hygiëne, maar ook transport en slacht.
De vakgroep zet in op het verbeteren van de kalvergezondheid. Dat gebeurt door het totale bedrijfsmanagement in de keten te verbeteren en extra aandacht te creëren voor het jonge kalf. Zo is het project ‘Ontvangst Kalveren’ tot stand gekomen. In dit project ligt de focus op het delen en verbeteren van kennis rond de eerste levensfase van het kalf bij binnenkomst of na geboorte op het melkveebedrijf. Het achterliggende doel is de natuurlijke gezondheid van het kalf te bevorderen. Ook werkt de vakgroep aan een verder terugdringen van antibioticagebruik. Via een online E-learning cursus voor kalverhouders, het Eveal-project, wordt samen me dierenartsenpraktijken en de Universiteit van Utrecht gewerkt aan verbetering van inzicht in de diergezondheid.