Vakgroep Melkveehouderij Voorzitter
Melkveehouderij
De melkveehouderij is een sterke innovatieve sector. De melkveehouderij gebruikt en beheert in Nederland 20% van het landoppervlak voor de productie van goede zuivel. Dit ruimtebeslag maakt de sector zichtbaar, én maakt ook kwetsbaar. Bovenal brengt het een grote verantwoordelijkheid met zich mee.
De sector heeft zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. De focus lag daarbij op specialisatie en efficiëntie. Met de productie van hoogwaardige zuivel(producten) wil de sector competitief zijn op een vrije globale markt. Daarbij zijn de zorg voor dier, bodem, klimaat en omgeving belangrijke, voortdurend veranderende randvoorwaarden.
Maatschappelijke opgaven veranderen. De druk op ruimte groeit, er is zorg om natuur, klimaat en leefomgeving en er ontstaat een andere kijk op de omgang met dieren. Deze opgaven hebben geleid tot een voortdurende stapeling van beleid. Dit zorgt op elk melkveebedrijf voor een steeds complexere puzzel, met vaak conflicterende onderwerpen.
LTO Melkveehouderij wil melkveehouders in staat stellen op hun bedrijven in te spelen op de veranderende vragen en opgaven vanuit de samenleving. ‘Melkveehouderij met toekomst’ beschrijft de ambitie van LTO melkveehouderij. Samengevat is deze ambitie dat in 2030 iedere melkveehoud(st)er door markt en maatschappij wordt gewaardeerd en beloond voor de waarde die hij/zij levert op het gebied van voedsel, bodem & water, biodiversiteit & natuur, klimaat en dierenwelzijn.
De melkveehouderij in Nederland
Nederlandse koeien zorgen voor goede en gezonde melk en andere zuivelproducten, zoals kaas, boter, yoghurt en melkpoeder (ook voor baby- en kindervoeding). De melk wordt volgens hoge kwaliteit- en duurzaamheidstandaarden geproduceerd.
De Nederlandse melkveehouderij beheert een groot oppervlak van het Nederlandse landschap, waar de rest van de samenleving in reist, woont en recreëert. Melkveehouders leveren bovendien een bijdrage aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld door via functionele agrobiodiversiteit gunstige omstandigheden voor insecten en planten te creëren.
Melkveehouders zijn begaan met het welzijn van hun dieren; van kalf tot koe. Door goede verzorging, huisvesting en voeding van de dieren en met behulp van onder meer het ‘KalfVolgSysteem’ en ‘KalfOK’.
De sector heeft een leidende positie op het gebied van innovatie. Melkveehouders zijn bovendien een drijvende kracht achter kennisontwikkeling rondom kringlooplandbouw.
De vakgroep Melkveehouderij werkt samen in de keten via ZuivelNL, samen met NZO, NMV en diverse andere partners om elkaar te versterken, zelf de regie te houden over de sector, en om een eenduidig geluid te laten horen. Binnen het samenwerkingsverband van de Duurzame ZuivelKeten werken we samen met NZO, NMV en NAJK aan verdere verduurzaming van de sector.