Vakgroep Schapenhouderij Voorzitter
Schapenhouderij
De schapenhouderij beheert een deel van de natuur en het landschap en levert kwalitatief hoogwaardig en duurzaam lamsvlees. De vakgroep spant zich in voor een diervriendelijk en natuurlijk imago en verdere professionalisering van de sector.
De Nederlandse schapensector is zeer divers van karakter. Enkele honderden bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie van lamsvlees, schapenmelk of natuurbeheer. Daarnaast zijn er nog vele duizenden bedrijven die met schapen een tweede tak invullen.
Schapen lopen het hele jaar door buiten en zijn daarmee gezichtsbepalend in het Nederlandse landschap. De sector heeft een uitstekend imago en zorgt voor verbindingen tussen de agrarische sector en maatschappij.
Voor de vakgroep zijn de komst van de wolf in Nederland, het beschikbaar houden van betaalbare gronden voor het weiden van schapen, het voorkomen van uitbraken van dierziekten en een sluitend en betaalbaar Identificatie- en Registratiesysteem punten van aandacht.
Schapenhouderij in Nederland
De Nederlandse schapensector is zeer divers van karakter. Enkele honderden bedrijven zijn gespecialiseerd in de productie van lamsvlees, schapenmelk of natuurbeheer. Daarnaast zijn er nog vele duizenden bedrijven die een tweede tak invullen met schapen, zoals melkvee- en akkerbouwbedrijven of zorgboerderijen.
De schapenhouderij speelt een belangrijke rol in het beheer van natuur en landschap in ons land. Schapen lopen het hele jaar door buiten en zijn daarmee gezichtsbepalend in het Nederlandse landschap. De sector heeft een uitstekend imago en zorgt voor verbindingen tussen de agrarische sector en maatschappij.
Europees gezien levert Nederland één van de beste stukjes lamsvlees: van goede kwaliteit en puur natuurlijk. Een deel van het vlees wordt geëxporteerd, met België en Frankrijk als belangrijke bestemmingen.
Ambities vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
De vakgroep Schapenhouderij behartigt de belangen van schapenhouders op nationaal niveau. De vakgroep wil in de komende jaren verdere investeringen doen in een diervriendelijk en natuurlijk imago en in de verdere professionalisering van de sector.
Een belangrijk punt van aandacht voor de vakgroep is de komst van de wolf naar Nederland. Dit heeft grote impact op de schapenhouderij: schapen worden doodgebeten en de dieren die het overleven zijn getraumatiseerd geraakt. Preventieve maatregelen en Europese afspraken over het beheer van wolvenpopulaties zijn noodzakelijk. Een ander belangrijk speerpunt voor de vakgroep is het beschikbaar houden van bijvoorbeeld zee- en rivierdijken en andere betaalbare gronden voor het weiden van schapen.
Daarnaast houdt de vakgroep zich bezig met diergezondheid en in het bijzonder het voorkomen van een uitbraak van blauwtong, een virus waar schapen erg ziek van kunnen worden. Ook het op orde brengen van het Identificatie- en Registratiesysteem voor schapen heeft de aandacht van de vakgroep.