Vakgroep Vleesveehouderij Lid
Vleesveehouderij
De Nederlandse vleesveehouderij wordt gekenmerkt door familiebedrijven die met passie, vakmanschap en zorg werken aan verantwoord rundvlees. De sector draagt bovendien bij aan biodiversiteit, het landschap en onderhoud van de natuur. Er is een groeiende behoefte aan goed vlees van Nederlandse bodem. De consument is kritisch en stelt hoge eisen aan smaak, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
De diverse Nederlandse vleesveesector werkt daarom volgens hoge standaarden en biedt de consument vlees van de beste kwaliteit. Met korte ketens en de kringloopgedachte staan de vleesveehouders in verbinding met de maatschappij.
De vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland zet zich met de toekomstvisie ‘verantwoorde kwaliteit van dichtbij’ in voor een goed economisch perspectief voor professionele ondernemingen én deeltijdboeren. De visie en de daarbij horende strategische agenda wordt jaarlijks uitgewerkt in een concreet uitvoeringsplan.
De vleesveehouderij in Nederland
Vlees moet niet alleen voldoen aan hoge eisen op het gebied van smaak, dierenwelzijn en voedselveiligheid – consumenten hechten ook een groot belang aan voedsel van regionale oorsprong. De Nederlandse vleesveesector voorziet bij uitstek in die behoefte en biedt daarmee een duurzaam alternatief voor geïmporteerd rundvlees uit landen zoals Argentinië, de Verenigde Staten en Ierland.
De Nederlandse vleesveehouderij richt zich op zoogkoeien en vleesstieren en voldoet van nature aan de politieke visie op kringlooplandbouw. Zo wordt met korte ketens en de kringloopgedachte het onnodig vervoeren van dieren en vlees voorkomen.
Vleesveehouders richten zich op het toevoegen van waarde. Zoals bijvoorbeeld goede zorg voor dieren, traceerbaarheid, natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit en landschapsonderhoud. De afzet van vlees verschilt van huisverkoop en directe verkoop aan de horeca tot verkoop in de supermarkt via slachterijen en tussenhandel.
Ambities vakgroep Vleesveehouderij LTO Nederland
‘Met passie, vakmanschap en zorg voor dier en omgeving Nederland voorzien van veilig en verantwoord rundsvlees’; dat is de missie van de Nederlandse vleesveesector. De toekomstvisie ‘Vleesveehouderij Verantwoorde kwaliteit van dichtbij richt zich daarop. De vakgroep Vleesveehouderij wil er zo voor zorgen dat professionele bedrijven in de vleesveesector een duurzame toekomst op kunnen bouwen, maar ook ruimte kunnen bieden aan de grote groep deeltijdboeren.
De visie tot het jaar 2025 berust op twee pijlers:
- Herkenbaar en dichtbij: bekendheid geven aan de sector, de producten promoten en samen met (lokale) markten en de keten werken aan goede opbrengstprijzen en gegarandeerde afzet.
- Verantwoord: De basis is een betrouwbaar product uit een houderij die professioneel werkt en duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.
De visie en de daarbij horende strategische agenda wordt door de LTO Nederland vakgroep Vleesveehouderij jaarlijks uitgewerkt in een concreet uitvoeringsplan.