Portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs
Ondernemerschap en onderwijs
De Nederlandse land- en tuinbouwsector verschaft werk aan meer dan 100.000 arbeidskrachten. Werkgevers in de sector bieden gevarieerde banen. LTO Nederland zet in op goed werkgeverschap en ondersteunt haar leden bij de invulling hiervan. Daarnaast is het voor LTO Nederland belangrijk dat het niveau van het groene onderwijs behouden blijft. LTO zet samen met haar partners in op excellent onderwijs en onderzoek waar de sector bij betrokken is zodat de ontwikkelde kennis direct in de praktijk gebruikt kan worden.
LTO Nederland behartigt de belangen van werkgevers in de land- en tuinbouw en richt zich op beïnvloeding van (nationaal) sociaaleconomisch beleid. LTO Nederland zet in op het ontwikkelen van goede randvoorwaarden voor werkgeverschap. Sociaaleconomisch beleid moet gericht zijn op het aanmoedigen van vaste contracten, maar ook ruimte bieden aan flexibele arbeid. Inzet van tijdelijke krachten is immers onvermijdelijk in de land- en tuinbouw.
LTO Nederland is als één van de drie landelijke werkgeversorganisaties lid van de Sociaal Economische Raad (SER) en actief in de Stichting van de Arbeid (StvdA). Ook sluit LTO Nederland namens haar leden cao’s af.
Wereldwijd wordt de sector gezien als toonaangevend in het produceren van gezond, veilig en duurzaam voedsel- en groenproducten. Deze positie heeft de sector verworven dankzij de sterke verbinding tussen kennisinstellingen (onderzoek en onderwijs), bedrijfsleven en overheid – de zogenaamde gouden driehoek. Dit model staat garant voor goed opgeleide innovatieve ondernemers en medewerkers in de sector en voor een goede kennisdoorstroming vanuit onderzoek naar de praktijk.
Voor LTO Nederland is het belangrijk dat de verworvenheden van het groene systeem behouden blijven. LTO zet samen met haar partners in op excellent onderwijs en onderzoek waar de sector bij betrokken is zodat de ontwikkelde kennis direct in de praktijk gebruikt kan worden. Daarnaast is voortdurende vernieuwing van het groene onderwijs noodzakelijk om de uitdagingen waar de land- en tuinbouw voor staat, het hoofd te bieden.
Lees hier de door LTO Nederland gezette speerpunten van het thema ondernemerschap en onderwijs voor 2022.
Ondernemerschap & onderwijs
De Nederlandse land- en tuinbouw levert een grote bijdrage aan de economische groei en welvaart in ons land. De sector biedt aan meer dan 100.000 mensen werk, zowel tijdelijk als vast. Daarbovenop bieden veel werkgevers werk aan evenzoveel uitzendkrachten. Arbeidsintensieve sectoren zijn onder andere de glastuinbouw, fruitteelt, vollegrondsgroenteteelt, dierhouderij en paddenstoelenteelt. Kenmerkend voor de land- en tuinbouw zijn de eerder genoemde sterke seizoenpieken. Deze variëren per teelt en per jaar, door weersomstandigheden. Tijdens deze pieken zijn in een relatief korte tijd veel werknemers nodig.
Nederland heeft haar positie als wereldwijd toonaangevend in het produceren van gezonde, veilige en duurzame voedsel- en groenproducten verworven dankzij de sterke verbinding tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid – de ‘gouden driehoek’. Het groene onderzoek en onderwijs zijn hierin de drijvende kracht. Dit behelst alle kennisinstellingen (VMBO, MBO, HBO, universiteiten, onderzoeksinstellingen) die zich bezighouden met gezond en veilig voedsel, bloemen en planten, een duurzame circulaire economie, natuur en de groene omgeving.
Het groene onderwijs is ondergebracht bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). LTO Nederland werkt samen met het groene onderwijs, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en partners vanuit het bedrijfsleven in het GroenPact. Dit platform richt zich op het stimuleren van de innovatie in het groene onderwijs. Een zorgelijke ontwikkeling is de toe- en doorstroom van leerlingen naar het groene onderwijs. In het Groenpact is hier aandacht voor: betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en meer aandacht voor het aantrekken van nieuwe leerlingen is noodzakelijk.
Tevens is LTO Nederland betrokken in de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hier worden afspraken gemaakt over het MBO-onderwijs en stages.
Op het gebied van onderzoek en innovatie participeert LTO in de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Hierbij gaat het zowel om het opstellen van kennis- en innovatieagenda’s als om het deelnemen aan onderzoeksprojecten die van belang zijn voor de land- en tuinbouw.
Ambities LTO Nederland
LTO is als werkgeversorganisatie betrokken bij de totstandkoming van landelijk sociaaleconomisch beleid, zoals het Pensioenakkoord. Ook vertegenwoordigt LTO Nederland de sector bij cao-onderhandelingen.
LTO Nederland staat voor goed werkgeverschap. Werkgevers moeten investeren in het aantrekken, behouden en ontzorgen van gekwalificeerd personeel. LTO Nederland wil hiervoor de juiste randvoorwaarden creëren door een actieve lobby bij de ontwikkeling van wetgeving. Daarnaast kennen wij concrete initiatieven die hier invulling aan geven, zoals de oprichting van het Agrarisch Keurmerk Huisvesting, de inzet op Leven Lang Ontwikkelen of het afsluiten van cao’s.
Werkgevers in de land- en tuinbouw maken bewuste keuzes: vast werk waar het kan, en tijdelijk waar het moet. De sector heeft per definitie een grote behoefte aan tijdelijke seizoenwerkers. LTO Nederland pleit voor stabiliteit in wet- en regelgeving, waarbinnen het aanbieden van vaste contracten wordt gestimuleerd, maar waarin ook ruimte is voor het bieden van tijdelijke contracten. Verdere beprijzing van flexibele arbeid is onwenselijk.
Om te blijven innoveren, verder te verduurzamen en nieuwe verdienmodellen te creëren is het belangrijk dat het groene onderwijs van excellente kwaliteit is. Zo blijft de sector internationaal onderscheidend en wordt het maatschappelijk draagvlak voor de sector vergroot. LTO heeft daarom samen met betrokken partijen de ‘Ontwikkelagenda Groen Onderwijs’ opgesteld.
Daarnaast is vernieuwing van het groene onderwijs noodzakelijk om maatschappelijke uitdagingen en de uitdagingen waar de sector voor staat, het hoofd te bieden. Daartoe is het Groenpact opgericht. In de agrarische sector zijn steeds meer medewerkers werkzaam die geen agrarische opleiding hebben gevolgd. Cursorisch onderwijs en Leven Lang Ontwikkelen wordt hierdoor steeds belangrijker.