Uitnodiging - 2 november 2023
Webinar reeks: Landbouw met minder chemie, hoe dan?
Om de komende jaren de overgang naar geïntegreerde gewasbescherming succesvol te maken, wordt veel gevraagd op het gebied van kennis en vakmanschap van telers en adviseurs. Gedurende dit winterseizoen organiseert het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ een reeks Webinars waarin we de opgebouwde kennis en ervaringen uit een groot aantal experimenten en sectoren met u delen.
Programmacoördinator Bart Jan Wulfse: “Gewassen telen op basis van het pakket gewasbeschermingsmiddelen dat in 2030 naar verwachting nog gebruikt mag worden, is zeer uitdagend. Dit vraagt een verdere ontwikkeling van weerbare teeltsystemen met gezonde planten. Binnen het praktijkprogramma beantwoorden we de vraag: ‘Hoe dan?’. In deze Webinar-reeks delen we de reeds opgebouwde kennis. Dit doen we door ervaringen uit verschillende sectoren te delen en telers concrete handvatten te geven om zelf aan de slag te gaan.”
Het praktijkprogramma organiseert deze winter op woensdagavonden een Webinar om je bij te praten. Je bent van harte uitgenodigd om de volledige reeks te volgen of er een uit te kiezen. De Webinars worden ingevuld door 3 inhoudelijke deskundigen, waaronder altijd een teler. Er is natuurlijk volop gelegenheid voor het stellen van individuele vragen. Deelname is gratis. Klik hier om je aan te melden.
Webinar 1: 22 november 2023 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Als teler aan de slag met een weerbaar teeltsysteem.
Gezien de afnemende beschikbaarheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen geven we in dit Webinar tips hoe je de weerbaarheid van gewassen op het eigen bedrijf kan versterken.
Webinar 2: 29 november 2023 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Functionele agrobiodiversiteit als “werknemer” binnen reguliere teelten.
We bespreken in dit Webinar de rol van de natuur als een waardevolle ‘medewerker’ binnen reguliere teelten. We laten een ervaren teler aan het woord om praktijkervaringen te delen, zodat je zelf aan slag kunt gaan.
Webinar 3: 13 december 2023 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Groenbemesters vernietigen en onkruidbeheersing zonder glyfosaat.
Dit Webinar heeft als doel de praktische invulling van onkruidbeheersing te bespreken, met speciale aandacht voor groenbemesters en wortelonkruiden. Hoe voorkom je wortel-onkruiden en welke alternatieve bestrijdingen zijn effectief?
Webinar 4: 10 januari 2024 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Emissiereductie in de praktijk: Praktische tips om emissie te verlagen.
Tijdens dit Webinar komt aan de orde wanneer en hoe vaak oppervlakkige afspoeling voorkomt, hoe kan je zelf eenvoudig meten en hoe kan je het voorkomen? Je krijgt praktische tips hoe je zelf perceel-emissie kunt reduceren.
Webinar 5: 24 januari 2024 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Onkruiden beheersen met meer dan herbiciden en schoffels.
Het doel van dit Webinar is om de opgebouwde kennis en ervaring uit de verschillende sectoren waaronder de bieten, de bollen en de boomteelt te delen, zodat telers op basis van deze inzichten zelf aan de slag kunnen.
Webinar 6: 7 februari 2024 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Hoe kom ik tot een keuze van inzet biostimulanten en biocontrol?
Het doel van dit Webinar is het delen van de belangrijkste vragen over de inzet van biostimulanten zodat je in staat bent een doordachte en ‘succesvolle’ beslissing te nemen binnen je integrale aanpak.
Webinar 7: 21 februari 2024 van 19.30 tot 20.30 uur
Thema: Grasland en vanggewassen vernietigen zonder het gebruik van glyfosaat.
Dit Webinar heeft als doel praktische alternatieven om grasland en vanggewassen te vernietigen te delen. In dit Webinar komen haalbare alternatieven aan de orde op basis van praktijkervaringen.
Aanmelden
Geïnteresseerd? Meld je aan via deze link. Deelname is gratis. Tijdens de Webinars kun je via de chatfunctie vragen stellen, die zoveel mogelijk tijdens het Webinar worden beantwoord. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt kort voor aanvang een mail met link waarmee je kunt inloggen. Ben je niet in de gelegenheid om een Webinar te volgen? Meld je dan toch aan, want na afloop ontvang je een terugkijklink.
Over het praktijkprogramma
Het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en LTO Nederland en de sectoren. Binnen het programma zetten telers samen met teeltdeskundigen stappen naar weerbare teeltsystemen. In 13 pilots en expertteams wordt gewerkt aan het vullen van de gereedschapskist van telers met nieuw instrumentarium om hun gewassen op duurzame wijze gezond te houden en om plant- en teeltsystemen weerbaarder te maken.